Noi prevederi FIDE privind ratingurile și titlurile

Comisia FIDE pentru clasificări (din care face parte și Dinu-Ioan Nicula, ofițer FIDE al FRȘah), a decis ca, de la 1 ianuarie 2022, să urce de la 2200 la 2400 pragul rating superior pentru turneele cu ritm de joc 60 minute KO + 30 secunde/mutare (echivalent cu 90 minute/jucător).

De asemenea, pragul rating superior pentru turneele cu 60 minute/jucător a fost urcat de la 1600 la 1800.

Tot începând cu anul viitor, termenul limită de înregistrare la FIDE a turneelor a fost redus de la 7 zile la 3 zile.

În vederea calculației rating: limitarea diferenței de rating la 400 puncte va fi aceeași la clasic, rapid și blitz (pentru ultimele două era 735) și, în cazul unui jucător, se va aplica o singură dată în turneu (nu de fiecare dată, cum se făcea până acum!), la partida unde diferența de rating dintre adversari este cea mai mare.

Pentru calculul variației rating de către jucători, recomandăm https://ratings.fide.com/calc.phtml?page=change și nu chess-results.com.

A fost menținută următoarea prevedere: dacă numărul de partide (n) ale unui jucător, aferente unei liste rating, înmulțit cu coeficientul K depășește valoarea 700, atunci K va fi cel mai mare număr întreg, încât produsul K x n să nu depășească 700 (de ex.: pentru un junior sub 18 ani având rating sub 2300, cu 19 partide incluse într-o listă rating, K va avea valoarea 36). Nu contează când s-a disputat un turneu, ci în ce listă rating intră. Turneele încheiate în ultimele 3 zile ale unei luni sunt automat reportate pentru luna următoare (ca și turneele încheiate mai devreme, dar ale căror rezultate n-au fost transmise în timp util).

În cazul turneelor închise (doar în acestea!), nu se mai acceptă norme realizate înainte de încheierea turneului. Așadar, la un turneu de 12 jucători, norma trebuie realizată din toate cele 11 runde și nu după primele 9 sau 10. Retragerea jucătorului duce la invalidarea normei.

Pentru un turneu închis în care s-a realizat o normă, trebuie trimis fișierul pgn conținând toate partidele jucate în acel concurs,

Pentru un turneu elvețian în care s-a realizat o normă, trebuie trimis fișierul pgn conținând doar partidele jucate în acel concurs de către jucătorul care a realizat norma.

Certificatul de normă nu se mai eliberează în format print de către arbitrul-șef al turneului, acesta urmând să trimită certificatul în format pdf, către ofițerul FIDE al federației care a înregistrat turneul.

De la 1 iulie 2022, orice aplicație a unui jucător pentru obținerea unui titlu internațional trebuie să conțină minimum o normă realizată într-un turneu elvețian, unde în fiecare rundă există cel puțin 40 de participanți cu media rating FIDE de minim 2000.