COMISIA CENTRALĂ DE ȘAH PRIN CORESPONDENȚĂ (CCSC) – 2021

În urma ultimelor modificări organizatorice, componenta CCSC este:

# Nume Prenume Funcția
1 ANDREICA-NAVRUC Sebastian Președinte coordonator, Delegat ICCF
2 SFERLE Miron Director General de Turnee
3 TOFAN Adrian-Ion Coordonator echipe naționale
4 ȚOCA Adrian Membru (Consultant IT)
5 EPURE Cristian-Ion Membru (Webmaster)

Pe serverul ICCF sunt activi 118 jucători de sah prin corespondență sub tutela CCSC, deci înregistrati ca fiind din Romania (o parte lucrează si/sau au domiciliul în alte tări).

Dintre acestia avem: 2 GM, 9 SIM, 12 IM, 1 LGM (titlu la feminin echivalent cu GM), 2 LIM (titlu la feminin echivalent cu SIM), 16 CCM, 11 CCE si restul fără norme complete obtinute dar cu ratinguri mari. Obtinerea unui titlu este destul de dificil în jocul de sah prin corespondentă datorită accesului jucătorilor la platforme si motoare de sah puternice. Astfel, obtinerea unei victorii este din ce în ce mai rar înregistrată.

Cu toate acestea, în ultimele 12 luni, jucătorii de sah prin corespondentă români au obtinut: 2 SIM (Stefan LAKATOS, Marius ZĂRNESCU), 1 IM (Iulian NECULA), 5 CCM (Dan Petre GEANĂ, Ion ROTARU, Octavian Mihail MARTIS, Janos HELMER, Sorin CRETU) si 6 CCE (Florea SABIN, Răzvan OPRISOR, Eduard CZIKO, Daniel HAGELSTEIN, Mircea BUCUR, Agache GHEORGHE). Felicitări tuturor pentru realizările obtinute.

Rezultate din competitiile interne

Turneul memorial VV Demian, 6 sectiuni a câte 15 jucători cu rating inalt din 34 de tări de pe toate continentele, dotat cu premii substantiale si posibilitatea de obtinere de norme pentru titluri superioare.

Desigur ca s-a reusit organizarea si aducerea „la zi” a competitiilor nationale anuale, prin implementarea sistemului Triple Bloc System (TBS) prin care se aloca un numar fix de zile la timpul de gândire si incremente mici, un turneu fiind planificat a se încheia dupa maxim 360 de zile de la start. Astfel, sunt în plină desfăsurare grupele de calificare în Campionatele Nationale 61 si 62, reusindu-se începerea Finalei CN 60.

Rezultate din competitiile externe

Rezultate deosebite a obtinut echipa României prin calificarea în Finala mică a turneului european pe echipe, unde luptă pentru medalia de bronz cu echipa Spaniei.

De asemenea, echipa României a început meciurile de calificare în etapa superioară a  primei editii mondiale de sah prin corespondentă pe echipe dintr-o grupă cu echipa Cehiei si o selectionată mondială (20 de jucători din afara Zonei EU). Doar echipa clasată pe primul loc în grupă se califică.

Si pe echipe, în turneele Champions League, au fost obtinute rezultate remarcabile la diviziile componente acestui tip de competitie: CSM Cluj Napoca si CAISSA BOYS 1 fiind confirmate pentru Divizia B iar CAISSA BOYS 2, ELIDOR si EXCELSIOR fiind confirmate pentru Divizia C în ciclul 2021-2023.

Mai sunt 4 zile până la închiderea înscrierilor si asteptăm si echipele Chimia Râmnicu-Vâlcea si Energy Cameron Câmpina să apară pe lista echipelor din Ch League.

La individual, numerosi jucători români sunt înscrisi în turnee la toate nivelurile, în functie de rating, invitatii si titluri.

Un rezultat exceptional a obtinut Iulian TARAS, clasat pe locul 4 în finala cupei mondiale – editia 21 încheiată în februarie 2021.

Meciuri amicale intertari:

Prin cooptarea în CCSC a lui Adrian TOFAN, noul Capitan al echipei României, s-a reusit organizarea meciurilor amicale intertări menite să verifice capacitatea jucătorilor români consacrati si evaluare noilor jucători talentati înscrisi la turneel ICCF în ultima perioadă.

Vom reveni cu detalii pentru fiecare subiect în raportul anual al CCSC.

Gens una sumus!