CONGRESUL I.C.C.F. 2016

Congresul din acest an s-a ținut în orașul BREMEN – GERMANIA în perioada 14 – 20.08.2016, Federația Germană de Șah prin corespondență împlinind în acest an 70 de ani de existență. Cu doar 660.000 de locuitori “oraşul hanseatic liber Bremen” este cel mai mic land din Germania, dar și patria cunoscutei beri Beck’s, 104 participanți, dintre care 39 din Germania, au luat parte la acest Congres. România a fost reprezentată de delegatul Italiei dl GIANNI MASTROJENI precum și de soția acestuia dna ELENA TEMNIANU.
În cadrul ceremoniei dedicate acordării premiilor trebuie aminti că doi jucători români au primit diplome și medalii: dl MIHAI VIOREL GHINDĂ pentru titlul de IM (maestru internațional) și dna ELEONORA ANTONIA MIHAI pentru titlul de LIM (maestru internațional feminin). Nu se poate omite medalia de aur „Bertl von Massow” acordată IM dl EUGEN VALER DEMIAN pentru 15 ani de activitate în slujba șahului prin corespondență sub egida I.C.C.F.
Principalele decizii luate la acest congres:
–   A fost redactat un Manual pentru TO(organizatorii de turnee), care cuprinde toate informațiile necesare pentru organizarea și postarea pe server a turneelor;
–   Meciurile amicale inter – țări vor trebui aprobate de I.C.C.F. și vor fi supuse tuturor regulilor din “Tournaments Rules” (atenție aici la retragerile nejustificate, care vor fi pedepsite cu suspendări);
–   Regulile de joc pe server vor rămâne valabile pentru cel puțin doi ani;
–   Începând cu 01.01.2017 va fi schimbat modul de calcul al normelor astfel, dacă până acum o normă depindea de categoria turneului, care era dată de media tuturor participanților, pe viitor norma unui jucător de șah prin corespondență va depinde de media adversarilor, calculată fără ELO-ul său. E posibil astfel ca aceeași normă să difere în funcție de jucător, mai accesibilă pentru jucătorii cu rating mic și mai ridicată pentru cei cu rating mare. Noțiunea de categorie a turneului va fi însă păstrată, atât în anunțul turneului cât și în diagrama acestuia.
–   A fost redusă condiția de rating minim pentru înscrierea în turneele GMN, de la 2450 la 2400.
–   Olimpiadele vor avea un ciclu de 4 ani (care va coincide cu cel al Jocurilor Olimpice, 2016, 2020,…) iar Olimpiadele poștale au fost suprimate.
–   Cunoscuta competiție pe echipe Champions League va reveni la vechiul format, cu trei divizii și cu start simultan C.L.7 este programată pentru lunile martie – aprilie 2017.
–   Turneul Thor Lovholt (destinat jucătorilor cu rating mai mic de 2300) va fi organizat la nivelul I.C.C.F., cu echipe formate din 6 jucători, nu numai la nivelul I.C.C.F.- Europa cum este în prezent.
–   O decizie foarte importantă constă în adoptarea unui nou sistem de calcul a timpului de gândire, numit “Triple Block System”, inspirat după ceasul Fisher, de la practic. TBS elimină complet cunoscutele întreruperi (leave), reduce posibilitatea de a juca foarte lent (apărarea mortului), permite încheierea partidelor la un termen stabilit inițial. Pe scurt, care sunt cele trei componente ale noului sistem. Prima poate fi numită sugestiv “ceasul”iar valoarea sa nu va depăși niciodată 50 de zile, indiferent de turneu sau de numărul mutărilor efectuate. A doua componentă este “incrementul” (creșterea) care poate avea valori din intervalul 1- 9, în funcție de durata turneului. De ex. dacă turneul trebuie să se termine în 300 de zile, incrementul va avea valoarea 1, ceea ce înseamnă că, la fiecare mutare efectuată, jucătorul primește o zi în plus pe ceas. Două precizări sunt necesare aici: incrementul se aplică numai primelor 50 de mutări, iar ceasul nu poate depăși cifra 50 ca urmare a acțiunii incremenituluiA treia componentă este rezerva de timp la dispoziția jucătorului, numită pe scurt “bancă”Valoarea sa inițială este stabilită de organizatorul turneului (TO), în funcție de durata turneului, și poate fi 50 sau 75 de zile. Această bancă înlocuiește conceptul de întrerupere (leave time). Astfel, jucătorul își poate aduce pe ceas din bancă un număr de zile și, atenție din nou, ceasul nu poate fi încărcat cu mai mult de 50 de zile.
–   Proiectul de implementare a unui nou sistem de calcul al ratingului I.C.C.F. este încă în lucrudin 2018 se intenționează să se aplice sistemul Glicko, autor Dr. MARK E. GLICKMAN de la Harward University.
–   Congresul viitor va avea loc la ALBENA, în BULGARIA, în perioada 02 – 09.09.2017.

Rezumat realizat de dl Miron SFERLE

AVIZAT,
Dr.ec. Viorel M. CRĂCIUNEANU

PRECIZĂRI
Propunerile prezentate pe serverul ICCF pot fi văzute în clar, după ce vă logați, cu linkul următor:
Click pentru link »
Iată și modul cum au fost votate:

Approved
Not approved

 

   2 Adjudicating Deceased Players’ Games
   3 Timing for tournament of Approval Submissions
   4 Clarification of tournament rule 10.4c
   5 The right to overrule a TD
   6 TD Leave Time for Server Based Based Games
   7 The right for Officials to File an appeal
   8 Applying consistent rules to friendly matches
   9 New tournament TO Manual
   10 National Federation Opt-Out of ICCF Adjudication Systems
   11 GDP Based fee structure for developing nations
   12 Allow changes to playing rules server only once in 2 years
   15 Revised Norm Calculation
   16 Minimum Opponent rating for Norms
   17 Revised Ratings rules
   19 Revising TR 10.10
   21 Minimum Rating requirements for GM /IM norm
Note: 21a passed and therefore, 21b was withdrawn.
   22 Evaluation of the Glicko system
   23 Reverting the ICCF Champions League to its Previous Format
   24 Adjudicating Deceased Players’ Games
   26 Discontinuation of Postal Olympiads
   27 GM Title norm recognition in previous tournaments
   28 New time control system. Server based games. Triple block block system
   29 Rationalizing zonal subsidies
   30 New member federation application
   31 Reimbursement allowance for officials on job related ICCF Duty
   32 Official travel per diem expense calculation
   33 Reduce GM norm Entry rating to 2400 and reduce term to enter
   34 Fixed start dates of ICCF Olympiads Final and Preliminaries
   35 Software mastering
   36 Identify ICCF Players by Database numbers in case of similar / identical names
   37 Identify ICCF Players by Name and ID number only
   38 Use only the standard 26 roman alphabetical letters A-Z in players name
   39 Congress Bangalore
   40 Congress duration and schedule
   41 Withdrawn
   42 Delegate Sponsorship Programme
   43 Establishment of a new team event
   44 Modification of proposal process
   45 Congress Sunny Beach
   46 Postal reflexion time
   47 Time control for WC30 Final