Gianni Mastrojeni în vizită la Federația Română de Șah

După cum se știe, România nu a avut un reprezentant direct la Congresul ICCF din acest an, care s-a ținut în orașul Järvenpää, Finlanda, în perioada 31.07-05.08.2011. Dar am avut totuși un împuternicit cu drept de vot (proxy), în persoana domnului Gianni Mastrojeni, care a mai reprezentat România și în anul 2007, cu ocazia Congresului ICCF din Spania.
În deschiderea discuțiilor domnul Mastrojeni a declarat că “a fost realmente onorat să reprezinte România și să apere interesele unei federații de șah puternice, cum este cea a României”.

Scopul oficial al vizitei a fost tocmai înmânarea diplomelor și medaliilor acordate jucătorilor români cu ocazia Congresului ICCF din acest an. Aceștia au fost următorii: Cornel Matei care a obținut două titluri simultan, IM și SIM, Costel Voiculescu SIM și Mihai Florea IM. Din partea gazdelor au participat domnii Cristian Palamar – secretarul general al FR Șah, marele maestru Constantin Ionescu precum și Miron Sferle, președintele CCSC. Este regretabil faptul că, din cauza unor varii motive, niciunul dintre cei trei medaliați nu a putut participa.
Sejurul de circa 3 săptămâni a familiei Mastrojeni în Romania, în mare parte în nordul Moldovei, a inclus și o întâlnire amicală la Botoșani, cu maestrul Mihai Baltă.

Domnul Gianni Mastrojeni este vicepreședinte al Asociației jucătorilor de șah prin corespondență din Italia (ASIGC), responsabil cu activitatea internațională și delegatul oficial al Italiei la ICCF. De asemenea merită consemnată bogata și îndelungata activitate a domnului Mastrojeni, atât în cadrul ASIGC cât și la nivelul federației internaționale (ICCF). Iar colaborarea și prietenia lui Gianni cu șahiștii români au rădăcini adânci, încă de pe vremea regretatului Paul Diaconescu, cel care a fost mare maestru ICCF, dar și secretar general al ICCF, în perioada 1987-1995. Subliniez în încheiere că sentimentele deosebite ale familiei Mastrojeni pentru români și România, în general, sunt bine întreținute și de soția lui Gianni, minunata doamnă Elena, care este româncă.