Arhiva Stiri Ianuarie-Iunie 2011

Comunicat Fundatia Delta 
   Dragi prieteni,
Fundaţia Culturală Delta şi Asociaţia DeMolay România doreşte să felicite toate echipele care s-au înscris şi au participat la concursul naţional de şah “Cupa DeMola – BNR 2011”.Găsiţi ataşată lista judeţelor participante la concursul naţional de şah “Cupa DeMolay – BNR 2011” şi a echipelor care s-au calificat în etapa judeţeană să participle la faza naţională.

Toate echipele incluse în listă sunt aşteptate în tabăra de şah de la Izvorani, Complexul Olimpic Român “Sidney 2000”, care se va desfăşura în perioada 1-7 august 2011. În tabăra de şah de la Izvorani, sunt organizate 6 zile de concurs, seminarii şi lecţii de şah. Primii 8 clasaţi la nivel individual vor pleca într-o excursie la Oxford, London School of Economics şi la Bruxelles.

Cazarea şi masa sunt suportate de către Fundaţia Culturală Delta şi Asociaţia DeMolay România.
Transportul vă va fi decontat la sosirea în tabără, sau, în unele cazuri, va fi asigurat de către colaboratorii noştri aflaţi în localitatea dumneavoastră.

Pentru o mai bună organizare a taberei şi pentru stabilirea legăturii directe cu echipa
dumneavoastră, vă rugăm să completaţi corect formularul de înscriere ataşat şi să-l transmiteţi prin fax:
021 312 16 40 sau pe adresa e-mail: office@demolay.org.ro până pe data de 8 iulie 2011.

iuniei 2011
Turneul Regilor 
    Turneul Regilor – editia a V-a s-a desfasurat in perioada 11 -22 Iunie 2011 in cadrul Centrului de Documentare si Informare Gaze Naturale, situat in Medias.
Castigator a fost si la aceasta editie Magnus Carlsen (la egalitate cu Serghey Karjakin).Click aici pentru site-ul oficial al turneului
Click aici pentru lista cu jucatori, rezultate si clasamente
Click aici pentru album foto – festivitate deschidere
Click aici pentru album foto – runda 1

Click aici pentru album foto – runda 2
Click aici pentru album foto – runda 3
Click aici pentru album foto – runda 4
Click aici pentru album foto – runda 5
Click aici pentru album foto – runda 6
Click aici pentru album foto – zi libera
Click aici pentru album foto – runda 7
Click aici pentru album foto – runda 8
Click aici pentru album foto – runda 9
Click aici pentru album foto – runda 10
Click aici pentru album foto – premiere
iuniei 2011
Campionatele Nationale de Veterane 
    Intre 17-19 iunie 2011 vor avea loc la Brasov Campionatele Nationale pentru Veterane.
Pot participa sportive nascute inainte de 31 decembrie 1961.Click aici pentru prospect 
Click aici pentru rezultate
Click aici pentru clasamentul la dezlegari 
Click aici pentru proba dezlegari 
Click aici pentru solutii dezlegari 
Click aici pentru album foto
Cupa Radio Romania 
    Cupa “Radio Romania” la sah rapid- Editia a III a a avut loc la Sala de Concerte Radio ” Mihail Jora in perioada 11-12 iunie 2011. Concursul a fost organizat cu succes de catre Societatea Romana de Radiodifuziune prin domnul Stefan Baciu in colaborare cu Clubul Central de Sah Bucuresti prin domnul profesor Tudor Ristea.

Click aici pentru articol 
Click aici clasamente
Click aici pentru album foto 1

Click aici pentru album foto 2

iuniei 2011
Trofeul Cozia 
    In perioada 4-12 Iulie, in statiunea balneo-climaterica Calimanesti-Caciulata, va avea loc un eveniment sahist inedit, organizat de Asociatia OPEN si Clubul Sportiv Lura Brasov, cu sprijinul financiar al Fundatiei Dinu Patriciu.

In aceste zile de vara, pentru fiecare participant, copil sau parinte, sunt pregatite activitati captivante, care vor face ca timpul sa fie atat de scurt, incat singurul gand trist, va fi acela ca tot ce e frumos, trece repede !

Click aici pentru site-ul oficial al turneului

iuniei 2011
Garry Kasparov si Sahul in Scoala 
    Miercuri 8 iunie a avut loc la Bruxelles lansarea oficiala a Fundatiei Europene de Sah Kasparov, in prezenta lui Garry Kasparov si a lui Jan Callewaert – initiatorul si sponsor al fundatiei si a lui Silvio Danailov, presedinte ECU. La eveniment a participat, alaturi de alti invitati si ziaristi, dl Ion Serban Dobronauteanu vicepresedinte ECU. Viziunea si obiectivele Fundatiei Kasparov sunt prezentate aici iar prima actiune concreta o va fi o prezentare in fata reprezentantilor Parlamentului European in ziua de 20 septembrie avand ca scop obtinerea in viitor a unei recunoasteri oficiale a a sahului pe domeniul invatamantului de la autoritatilor cumunitare.
Cu aceasta ocazie s-a desfasurat si prima intalnire a membrilor Comisiei de Sah in Scoala din cadrul ECU.”Click aici pentru articolul pe Chessbase.com
iuniei 2011
Cupa Romaniei 2011 
    Clubul Sportiv Universitatea Brasov, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Brasov si Federatia Romana de Sah organizeaza in perioada 3-5 iunie 2011Cupa Romaniei la sah rapid pentru echipe masculine si feminine.

Mentionam ca inscrierile se fac pana pe 26 mai 2011 la tel 0722580513, office@funsports.ro si ca, in componenta fiecarei echipe trebuie sa existe un junior sau o junioara.

Click aici pentru prospect 
Click aici pentru regulament 
Click aici pentru procesul verbal 
Click aici pentru echipe participante, rezultate si clasamente
Click aici pentru articol Alina L’Ami

iuniei 2011
Cupa Limpedea 
    In perioada 23 mai – 2 iunie, la pensiunea Limpedea aflata la 1 km de Baia Sprie in judetul Maramures, se desfasoara Cupa Limpedea – editia a-III-a, turneu inchis cu o medie Elo de 2458 (categoria a IX-a deci cel mai puternic turneu masculin jucat in Romania in primele 5 luni ale anului). Organizator este domnul Daniel Pop care este si proprietarul pensiunii. Acesta a invitat 6 mari maestri, 4 maestri internationali si un maestru FIDE care se vor intrece pe parcursul a 11 runde. Nu se admit remize sub 30 de mutari decat cu acordul arbitrului (prin repetarea pozitiei sau o pozitie egala si foarte simplificata).

Lista participantilor: Jianu Vlad-Cristian (GM, 2534, ROU), Genov Petar (GM, 2444, BUL), Grigore George-Gabriel (GM, 2505, ROU), Shishkin Vadim (GM, 2474, UKR), Szabo Gergely (GM, 2545, ROU), Nanu Ciprian (GM, 2526, ROU), Soltanici Ruslan (IM, 2367, MDA), Manea Alexandru (IM, 2405, ROU), Szabo Attila (FM, 2283, ROU), Smith Bryan (IM, 2481, USA), Semcesen Daniel (IM, 2472, SWE).

Click aici pentru rezultate
Click aici pentru site-ul turneului (partide live)
Click aici pentru partide
Click aici pentru reportaje
Click aici pentru album foto – runda 1
Click aici pentru album foto – ziua 2
Click aici pentru album foto – runda 4
Click aici pentru album foto – zi libera
Click aici pentru album foto – runda 11
Click aici pentru album foto – premiere

mai 2011
Anunt Important 
   Consiliul Director din 16 mai 2011 a aprobat delegatiile Romaniei pentru Campionatul Mondial, Campionatul European si Campionatul Uniunii Europene. Sportivii selectionati sunt rugati sa isi achite obligatiile financiare pentru participare pana pe 10 iunie 2011. (Vezi Hot. 16)
Deoarece locurile pentru Campionatul Mondial nu s-au completat, la cat. F8, F12 si F14 se mai pot inscrie si sportive clasate pe locurile 3 -10.
Juniorii care doresc sa participe ca extra-player-i la Campionatul Mondial, Campionatul European si Campionatul Uniunii Europene sunt rugati sa se inscrie pana la 01 iunie 2011 si sa achite taxele aferente pana pe 10 iunie.
Parintii si antrenorii care doresc sa insoteasca lotul Romaniei la CE din Albena sunt rugati sa ia de urgenta legatura cu Federatia pentru a stabili detaliile necesare.
NotaIn sedinta din 16 mai 2011 Consiliul Director a hotarat sa nu aprobe cererea CSM Bucuresti de organizare a Festivalului Eforie 2011. (Vezi Hot. 17)
mai 2011
Neobositul Marian Stere propune o noua incursiune in lumea sahului
    Emanuel Reicher, Dupa sase decenii de activitate sahista: O lucrare inedita, extrem de utila atat celor care se initiaza in jocul de sah ( Trepte spre maiestria sahista) cat si celor care doresc sa parcurga cateva file interesante de istorie sahista (Dintre sute de partide).

Click aici pentru cuprins 

mai 2011
Cristina Foisor s-a calificat la campionatul Mondial feminin din 2012 !
    Cu un finis impresionant (3,5 puncte in ultimele 4 runde) Marea Maestra Cristina Foisor s-a clasat cu 7,5 puncte pe locul 11 la Campionatul European individual feminin de la Tbilisi, obtinand calificarea la Campionatul Mondial feminin, programat pentru anul 2012 la Khanty Mansiysk.

Click aici pentru clasament
Click aici pentru partida din ultima runda

mai 2011
Orange România susţine şahul ieşean 
    Ca în fiecare an, la sfârşitul lunii mai, Asociaţia Judeţeana de Şah Iaşi, împreună cu Primăria Municipiului Iaşi – prin Fundaţia Sportului Ieşean, CS Politehnica Iaşi, Federaţia Română de Şah – prin Comisia “Şah în Şcoală” organizează un adevărat festival al şahului la Iaşi.

Acesta face parte din proiectul SAH ÎN ŞCOALĂ – ŞAH ÎN GRĂDINIŢE si se va desfasura dupa urmatorul program:
– sâmbătă, 21 mai, în Sala Mare a Primăriei va avea loc Cupa Gradiniţelor pe echipe;
– duminică, 22 mai, în Sala Mare a Primăriei va avea loc Cupa Şcolilor Generale pe echipe;
– sâmbătă, 28 mai, în Sala Mare a Primăriei va avea loc Cupa Gradiniţelor, la individual;
– duminică, 29 mai, în ERA Shopping PARK, va avea loc Cupa Şcolilor Generale – la individual.

Orange România
 va premia toţi copiii implicaţi în aceste acţiuni.

Aici găsiţi regulamentul competiţiei
 

mai 2011
MMI Ioan-Cristian Chirila va sustine un simultan de sah
   Duminica 15 mai incepand cu ora 10, la etajul III al Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala (str. Schitu Magureanu nr. 9), MMI Ioan-Cristian Chirila va sustine un simultan de sah. Un bun prilej pentru tinerii sahisti (si nu numai!) de a-si masura fortele cu marele maestru, inca juniorul Clubului Central de Sah. Fiecare participant va primi afisul evenimentului cu autograful lui Cristian.

Click aici pentru mai multe informatii si afis

mai 2011
Comunicat al Presedintelui
   In urma analizei situatiei neparticiparii echipei masculine la Olimpiada de la Khanty-Mansiysk 2010, Presedintele F.R.Sah, dl.Constantin Dumitriu a emis urmatorul comunicat.
mai 2011
Caietul de sarcini pentru Campionatul pe echipe de juniori
   Federaţia Română de Şah lansează caietul de sarcini pentru Campionatul Naţional pe echipe de juniori, programat între 24-31 iulie 2011. Ofertele sunt aşteptate în plic închis la FRŞah până pe 09 mai 2011, ora 11.
Votul consultativ al echipelor participante la campionat se va acorda pana pe 14 mai, ora 11,la adresa sondajefrsah@gmail.com, iar decizia Consiliului Director va fi luata pe 16 mai.Click aici pentru caiet 
Click aici pentru oferta Iasi 
Click aici pentru oferta Sarata-Monteoru 
mai 2011
Succese internationale
   Echipele Romaniei, baieti si fete, au obtinut medaliile de argint la Balcaniada de juniori de la Kragujevac (Serbia).

Click aici pentru clasament 
Click aici pentru partide 
Click aici pentru album foto

   Ognean Mihnea Ionut (CSS Tg. Mures), antrenor club – prof.Baratosi Iosif Gavril, antrenor deschideri, joc de mijloc, strategie – Mihai Ghinda (maestru international, antrenor emerit), antrenor finaluri- Daniel Baratosi, maestru FIDE, a obtinut medalia de aur la Campionatul Mondial Scolar Individual, desfasurat in Cracovia (Polonia).

Click aici pentru clasament
Click aici pentru partide
Click aici pentru album foto CM Juniori Cracovia

mai 2011
Noi competitii nationale
   In perioada 20-22 mai 2011, Clubul Sportiv Politehnica Iasi impreuna cu Universitatea Tehnica ”Gheorghe Asachi”, organizeaza Campionatul Universitar Individual .
Pot participa  campionii centrelor universitare si jucatorii/jucatoarele care au minimum categoria I.
Click aici pentru invitatie 
Click aici pentru clasament feminin 
Click aici pentru clasament masculin 
Click aici pentru album fotoIn perioada 26-28 mai 2011 Clubul Sportiv Scolar Timisoara organizeaza Campionatul Cluburilor Sportive Scolare.
Click aici pentru amanunte suplimentare 
mai 2011
Delegatia Asociatiei Judetene de Sah Iasi la Cracovia
   La sfarsitul saptamanii trecute o delegatie a Asociatiei Judetene de Sah Iasi formata din cei trei antrenori de la CS Politehnica Iasi – Manole Vasile, Vlad Ungureanu, Vladimir Danilov, impreuna cu consilierul local Sorin Iacoban – a fost prezenta la deschiderea Campionatului Mondial Scolar 2011, la Cracovia, in Polonia.

Au avut loc importante intalniri cu KIRSAN Ilyuzhinov – Presedintele Federatiei Internationale de Sah (FIDE), Alexander Kostyev – Presedintele Federatiei Internationale a Sahului Scolar , Tomasz Sielicki – Primvicepresedinte al Federatiei Europene de Sah (ECU) si cu ceilalti conducatori de delegatii.
Click aici pentru comunicatul de presa 

mai 2011
Balcaniada pentru echipe de juniori la sah
   In organizarea Federatiei Sarbe are loc la Kragujevac, Balcaniada pentru echipe de juniori la sah. Participa Albania,Bulgaria, Grecia, Macedonia, Muntenegru, Romania si Serbia.

Anunt important pentru juniorii medaliati la sah clasic 
Click aici pentru rezultate
Click aici pentru site-ul oficial
Click aici pentru album foto

mai 2011
Pe umerii gigantilor
    Marele Maestru Mihail Marin si-a lansat la Calimanesti , in limba romana, celebra lucrare Pe umerii gigantilor- Mostenirea sahista a campionilor. Cartea  poate fi procurata de la Clubul Central de Sah Bucuresti, de pe site-ul www.sahmag.ro si de la E.Pessi. Federatia Romana de Sah multumeste si pe aceasta cale tuturor celor care au contribuit la aparitia acestei lucrari de exceptie (Traducerea:  Anca Mihaela Stoica, consiliere tehnică: Valentin Stoica, coperta : ?erban Ionescu, foto : Janis Nisii, edi?ie îngrijită de Doru Alexandru Ionescu ?i Ion ?erban Dobronău?eanu, lucrare sponsorizată de Fundatia “Sah si Natura Astral”, tipograf: Liviu Petrescu)

Click aici pentru coperta 

mai 2011
Lista rating FIDE la 1 mai 2011
    Primii 3 jucatori ai lumii, cu un coeficient ELO de peste 2800 continua, sa ramana Viswanathan Anand (IND) cu 2817, urmat de Magnus Carlsen (NOR) cu 2815 si Levon Aronian (ARM) cu un coeficient de 2808.

La feminin, primele trei clasate, cu un rating FIDE de peste 2600, sunt Judit Polgar (HUN) 2699, Humpy Koneru (IND) 2614 si campioana mondiala en-titre Yifan Hou (CHN) cu 2612.

În fruntea clasamentelor româneşti ale jucătorilor activi se află Liviu-Dieter Nisipeanu (locul 89 în lume) cu un rating FIDE de 2659 şi Corina-Isabela Peptan (locul 55 în lume la feminin) cu un coeficient de 2421. Remarcam ascensiunea tinerilor mari maesti Constantin Lupulescu si Mircea Parligras.

Loc Nume, Prenume ELO Loc Nume, Prenume ELO
1 Nisipeanu, Liviu-Dieter 2659 1 Peptan, Corina-Isabela 2421
2 Lupulescu, Constantin 2638 2 Foisor, Cristina-Adela 2414
3 Parligras, Mircea-Emilian 2626 3 Cosma, Elena-Luminita 2328
4 Rogozenco, Dorian 2557 4 L’Ami, Alina 2303
5 Marin, Mihail 2548 4 Voicu-Jagodzinsky, Carmen 2303
6 Manolache, Marius 2545 6 Bulmaga, Irina 2284
7 Szabo, Gergely-Andras-Gyula 2545 7 Olarasu, Gabriela 2266
7 Nevednichy, Vladislav 2542 8 Ionescu, Irina 2245
9 Jianu, Vlad-Cristian 2534 9 Ionica, Iulia-Ionela 2244
10 Chirila, Ioan-Cristian 2531 10 Moldovan, Corina 2232

Click aici pentru lista jucatorilor romani 

mai 2011
Campionatele Nationale de Veterani
   Finalele Campionatelor Nationale de veterani vor avea loc in perioada 28 aprilie – 4 mai la Arad – masculin si 17 – 19 iunie la Brasov – feminin.
Pot participa sportivi nascuti inainte de 31 decembrie 1951 si sportive nascute inainte de 31 decembrie 1961.Click aici pentrru oferta CS Universitatea Arad 
Click aici pentru finala nationala de la Arad
Click aici pentru clasamentul final la dezlegari 
Click aici pentru sah rapid
Click aici pentru blitz
Click aici pentru proba veterani 
Click aici pentru solutii veterani 
Click aici pentru album foto sah rapid
Click aici pentru album foto blitz 
Click aici pentru album foto dezlegari
Click aici pentru album foto participanti finala
Click aici pentru album foto finala veterani
Click aici pentru album foto premiere

Click aici pentru oferta CS Sah Lia Brasov 

Nota: Urmatoarea competitie organizata de FRSah va fi Campiunatul National pentru echipe de juniori si tineret (24-31 iulie). Caietul de sarcini va fi publicat pe 21 aprilie, ofertele vor fi Depuse pana pe 9 mai, ora 11, votul consultativ al echipelor participante la campionat se va acorda pana pe 14 mai, ora 11, iar decizia Consiliului Director va fi luata pe 16 mai.

aprilie 2011
1st INTERNATIONAL RUMI CHILDREN’S GAMES CHESS RESULTS
   Echipa de juniori a Romaniei formata din Tomici Stefan, Dolana Andrei Theodor, David Alexandru Vasile , Nastase Robert Paul si Miroi Robert Andrei ( antrenor Grigore Petre) s-a clasat pe locul secund la prima editie a competiei RUMI CHILDEREN’S GAMES CHESS organizata in perioada 20-23 aprilie la Konya (Turcia).Click aici pentru site-ul oficial

Click aici pentru album foto

aprilie 2011
Seminar – Mari Maestri ai Sahului
   Clubul de sah Alcor Bucuresti organizeaza duminica, 15 mai 2011, un interesant seminar de sah urmat de un simultan sustinut de marele maestru Vlad Jianu.
Click aici pentru prospect 
aprilie 2011
Campionatele Nationale de Juniori
    Campionatele Natiunale Individuale pentru copii, juniori si tineret vor avea loc in perioada 10-21 aprilie 2011 la Calimanesti-Caciulata.

Click aici pentru prospect 
Click aici pentru participanti, rezultate si clasamente sah clasic 
Click aici pentru participanti, rezultate si clasamente sah rapid
Click aici pentru dezlegari probleme
Click aici pentru proba si solutii dezlegari probleme
Click aici pentru participanti, rezultate si clasamente blitz
Click aici pentru album video
Click aici partide fete
Click aici pentru album foto
Click aici pentru partide baieti
Click aici pentru statistici sah clasic

aprilie 2011
COMUNICAT DE PRESĂ, 19 aprilie 2011 
PARLAMENTUL ROMÂNIEI SPRIJINĂ ŞAHUL
Premieră NAŢIONALĂ şi chiar mondială – primul concurs de şah între partidele parlamentare !
Parlamentarii Puterii se luptă cu cei ai Opoziţiei în timpul lor liber prin …., partide de ŞAH.
Scopul concursului de şah al ECHIPELOR parlamentare este să promoveze valorile educative ale ŞAHULUI pentru a atrage atenţia şi interesul copiilor şi tinerilor români … citeste tot.Partide live – www.elisabetapolihroniade.ro
aprilie 2011
Mihai Şubă – campion european al veteranilor ! 
   În perioada 6-14 aprilie 2011, frumoasa staţiune Courmayeur din valea Aosta (ITALIA) a găzduit Campionatul European de şah pentru veterani.
Au participat 101 sportivi din 20 de ţări, victoria revenind clar marelui maestru internaţional român Mihai Şubă care a acumulat 7,5 puncte din 9 posibile.
Pe locurile 2 şi 3 s-au clasat la egalitate cu 7 puncte maestrul internaţional francez Vladimir Okhotnik şi marele maestru internaţional slovac Gennadij Timoscenko.Click aici pentru rezultate si clasament
Click aici pentru foto
Click aici pentru partide
aprilie 2011
Sah la Business
    Turneul organizat pe 9-10 aprilie de domnul Maties Mihai, director MASTERMIND COMUNICATIONS a ajuns la cea de a II-a editie. S-au adunat 60 de jucatori din firme si institutii de prestigiu in openul principal si 8 copii in turneul copiilor. In incheierea unei reusite actiuni va avea loc si o demonstratie sahista sustinuta de MMI Constantin Ionescu.

Click aici pentru rezultate si clasamente
Click aici pentru album foto

aprilie 2011
Campionatul European Individual – Aix les Bains
    Vladimir Potkin (Rusia) este noul campion european. Campionul roman Constantin Lupulescu a obtinut calificarea pentru Cupa Mondiala (Khanty-Mansiysk, 26 august-21 septembrie 2011).
Radu-Marian Doros, Robin-Alexandru Dragomirescu si Alexandru-Ovidiu Stanciu au obtinut norme de maestri internationali.
FELICITARI !Click aici pentru clasamentul final 
Click aici pentru rezultatele jucatorilor romani 
aprilie 2011
Memorialul Victor Ciocâltea
    La cea de-a XXVIII-a ediţie a prestigiosului Memorial Victor Ciocâltea, organizat de FRŞah şi RATB între 25 martie – 4 aprilie la Hotelul  Olimpia – Sala  de protocol, ţara noastră va fi reprezentată de un grup de şapte jucători: marii maeştri Andrei Murariu (câştigătorul de anul trecut), Gergely Andras Gyula Szabo, George-Gabriel Grigore, maestrul internaţional Lucian Miron, maestrii FIDE  Daniel Baratosi siTiberiu Georgescu şi maestrul Bogdan Posedaru.
De peste hotare au fost invitaţi: marele maestru Vadim Shishkin (Ucraina), maeştrii internaţionali Marcin Tazbir , Arkadiusz Leniart (Polonia) , Mattias  Thesing ( Germania) si Ruslan Soltanici ( Moldova).Click aici pentru rezultate si clasament
Click aici pentru partide live, fotografii, alte informatii
martie 2011
Sedinta Consiliului Director
    Curtea de Apel Bucuresti a repus in drepturi Consiliul Director al Federatiei Romane de Sah pana la judecarea recursului in dosarul 23533/3/2010.
In consecinta duminica, 20 martie  va avea loc prima sedinta  din acest an. Se va analiza activitatea Directoratului, a Colegiilor Centrale de Antrenori  si Arbitri din perioada  21 decembrie 2010 – 19 martie 2011 si se vor lua masurile  organizatorice necesare pentru continuarea activitatii.
martie 2011
Adunarea Generală anuală a F.R. Şah
    F.R. Şah anun?ă convocarea Adunării Generale Ordinare a Federaţiei Române de Şah pe data de 19 martie 2011 la Bucureşti, sala “Nadia Comăneci” din sediul A.N.S.T., str. Vasile Conta nr. 16, orele 10,00.
În caz de neîndeplinire a cvorumului, se reconvoacă Adunarea Generală Ordinară pe data de 20 martie 2011, orele 10:00 în acelaşi loc şi cu aceeaşi ordine de zi.Click aici pentru CONVOCARE 
Click aici pentru un model de MANDAT 
Click aici pentru Raport de Activitate 
Click aici pentru Bilant 
Click aici pentru Raport Comisie de Cenzori 
Click aici pentru Regulament Transferuri 2011 
martie 2011
Curs Arbitri
   Curs de arbitri la Bucuresti, Clubul Central de Sah, strada Otetari nr. 2 in zilele de sambata, 26 martie 2011 (orele 9.30 si 14.30 cursul) si duminica, 27 martie 2011 (ora 10.00 examenul).
La examen, lucrarea teoretică va cuprinde 40 de întrebări (test grilă) axate pe cunoaşterea şi interpretarea următoarelor regulamente: Regulamentul FIDE complet al jocului de şah (« Legile Şahului »), Regulamentul de clasificări sportive, Regulamentul de organizare şi funcţionare al FRŞah, Regulamentul de titluri internaţionale (FIDE Handbook, B.01.), Regulamentul de rating (FIDE Handbook, B.02.), Îndrumarele practice ale arbitrilor de şah (broşurile 1, 2 şi 3 precum şi Caietul Arbitrului nr. 5) etc.
martie 2011
Turneul International de Sah – Cotroceni 2011
    Desfasurat sub Inaltul Patronaj al Excelentei Sale, Domnul Traian Basescu, Presedintele Romaniei, cu sprijinul CSM Bucuresti, ACS Apa Nova, Directiei pentru Sport si Tineret Bucuresti si Asociatiei Municipale de Sah Bucuresti, evenimentul va avea loc la Palatul Cotroceni in perioada 1-11 martie 2011.
Competitia se adreseaza elitei sahului feminin mondial, participantele fiind printre cele mai bune sahiste in tarile lor, conform coeficientilor ELO.
Organizatorii estimeaza ca actuala editie va fi a III-a competitie de gen pe plan mondial.Lista participantelor la cea de-a doua editie.
Click aici pentru rezultate
februarie 2011
Lista rating FIDE la 1 martie 2011
    Viswanathan Anand (IND) a revenit in fruntea clasamentului ELO cu un coeficient de 2817 urmat de Magnus Carlsen (NOR) cu 2815. Al treilea jucator care depaseste 2800 este Levon Aronian (ARM) cu un coeficient de 2808.

La feminin, primele trei clasate, cu un rating FIDE de peste 2600, au ramas Judit Polgar (HUN) 2686, Humpy Koneru (IND) 2607 si campioana mondiala en-titre Yifan Hou (CHN) cu 2602.

În fruntea clasamentelor româneşti ale jucătorilor activi se află Liviu-Dieter Nisipeanu (locul 69 în lume) cu un rating FIDE de 2673 şi Cristina-Adela Foisor (locul 61 în lume la feminin) cu un coeficient de 2416.

Loc Nume, prenume ELO
1 Nisipeanu, Liviu-Dieter 2673
2 Lupulescu, Constantin 2626
3 Istratescu, Andrei 2617
4 Parligras, Mircea-Emilian 2598
5 Marin, Mihail 2555
6 Rogozenco, Dorian 2553
7 Manolache, Marius 2546
8 Jianu, Vlad-Cristian 2545
9 Nevednichy, Vladislav 2534
10 Szabo, Gergely-Andras-Gyula 2534
Loc Nume, prenume ELO
1 Foisor, Cristina-Adela 2416
2 Peptan, Corina-Isabela 2415
3 Cosma, Elena-Luminita 2343
4 Voicu-Jagodzinsky, Carmen 2316
5 L’Ami, Alina 2297
6 Olarasu, Gabriela 2273
7 Bulmaga, Irina 2268
8 Paulet, Iozefina 2251
9 Ionica, Iulia-Ionela 2250
10 Ionescu, Irina 2245

Click aici pentru lista jucatorilor romani 

martie 2011
Cristina Foisor si Constantin Lupulescu – noii campioni nationali !
    Campionatele Nationale Individuale s-au desfasurat intre 11 si 20 februarie la Sarata Monteoru, in judetul Buzau. Mai multe jucatoare si jucatori au impartit primul loc, obtinand 7,5 puncte, respectiv 8,5 puncte fiecare. WGM Cristina-Adela Foisor si GM Constantin Lupulescu au fost declarati campioni conform criteriilor de departajare.

Rk.

Name FED

Rtg

Club/City

Pts.

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

WGM Foisor Cristina-Adela ROU

2405

Cs Aem Luxten Timisoara

7.5

39.5

42.50

39.0

2

WIM Bulmaga Irina ROU

2260

Cs Politehnica Iasi

7.5

38.5

39.25

37.0

3

WGM Peptan Corina-Isabela ROU

2414

Csm Bucuresti

7.0

40.0

39.50

35.0

4

WFM Sgircea Silvia-Raluca ROU

2203

Csm Craiova

6.5

36.5

29.25

32.5

5

WGM Sandu Mihaela ROU

2213

Cs Stud. Medicina Timisoa

6.0

36.0

29.25

31.5

6

WFM Baciu Anca-Otilia ROU

2123

Clubul Central De Sah Buc

6.0

31.0

24.50

27.0

1

GM Lupulescu Constantin ROU

2619

Cs Aem Luxten Timisoara

8.5

65.5

60.75

57.0

2

IM Miron Lucian-Costin ROU

2509

Acs De Sah Apa Nova Bucur

8.5

64.5

57.75

54.5

3

GM Parligras Mircea-Emilian ROU

2594

Cs Aem Luxten Timisoara

8.5

63.5

58.25

54.0

4

GM Manolache Marius ROU

2544

Cs Stud. Medicina Timisoa

8.5

60.0

57.00

51.0

5

FM Baratosi Daniel ROU

2372

Csu Ploiesti

8.5

59.5

55.25

49.0

6

GM Berescu Alin-Mile ROU

2476

Cs Aem Luxten Timisoara

8.0

62.5

54.00

49.5

7

IM Manea Alexandru ROU

2384

Asc Corona 2010 Brasov

8.0

59.0

50.25

47.5

Campionatele nationale de sah pentru seniori si senioare
    Campionatele naţionale de sah pentru seniori si senioare – ediţia 2011, vor avea loc in perioada 11- 20 februarie 2011 la Sarata Monteoru.

Click aici pentru partide live
Click aici pentru rezultate open
Click aici pentru rezultate feminin
Click aici pentru partide open
Click aici pentru partide feminin
Click aici pentru partide open.pgn
Click aici pentru partide feminin.pgn

Click aici pentru album foto
Click aici pentru prospect 

februarie 2011
Cupa României 2011
Federatia Română de Sah vă propune desfăsurarea Cupei României la Brasov !
A?teptăm opiniile dumneavoastră la adresa sondajefrsah@gmail.com până vineri 18 feb. 2011, orele 11.Click aici pentru oferta 
februarie 2011
World Schools Individual Championships 2012
Capitală a sahului juvenil, Ia?ul va organiza in 2011 si 2012 mai multe competi?ii de prestigiu:

• Intre 16 si 21 Februarie, la Primaria din Iasi va avea loc Editia a VI-a a Festivalului International Cupa “Moldovei”. Vor participa echipe din Romania, Moldova, Irlanda Ungaria, Bulgaria, Muntenegru.
• Intre 14 si 22 iulie va avea loc CAMPIONATUL EUROPEAN PE ECHIPE de juniori.
• 
Intre 19 si 25 august va avea loc a XXVI- a editie a Memorialului Mihail Sadoveanu care face parte din circuitul Balkan Grand Prix.

Pentru anul 2012 colegii din Iasi ne-au pregătit o noua surpriză: FIDE a aprobat desfasurarea in capitala moldavă a Campionatului Mondial Scolar individual intre 28 aprilie si 6 mai 2012.
Click aici pentru comunicatul de presa 

februarie 2011
Campionatele nationale de juniori
Campionatele vor avea loc la CALIMANESTI
Click aici pentru optiuni 
Click aici pentru prospect Au fost primite urmatoarele oferte:
CalimanestiHerculaneMamaiaSaturn.

Asteptam opiniile structurilor sportive  care vor participa la finale, pana miercuri 02.02.2011 orele 13 la adresa sondajefrsah@gmail.com

februarie 2011
Concurs national scolar
   Între 30 ianuarie şi 6 februarie, Asociaţia Clubul Sportiv “Elisabeta Polihroniade“, împreună cu Ministerul Educaţiei, Cercetării,  Tineretului şi Sportului şi cu sprijinul Federaţiei Române de Şah, organizează la Căciulata Concursul Naţional Şcolar de Şah “Elisabeta Polihroniade” – faza finală (individual, fete şi băieţi pe categoriile de vârstă 7, 9, 11, 13 şi 15 ani).
Click aici pentru prospectul-regulament al competiţiei 
Click aici pentru rezultate sah clasic
Click aici pentru rezultate sah rapid
Click aici pentru rezultate blitz
Click aici pentru rezultate dezlegari
Site oficial –  www.elisabetapolihroniade.roSub patronajul MECTS şi cu sprijinul FRSah, în săptămâna 17-20 ianuarie în jud.Bacău va continua prima etapă a Concursului Naţional Şcolar de Şah “Elisabeta Polihroniade”. Etapa I, denumită “Şahul în şcolile săteşti”, va stabili campionii pe comunele arondate oraşului Comăneşti: AsăuAgăşBrusturoasaGhimeş-FăgetPalanca.

Etapa a II-a va continua pe 21 ianuarie la Comăneşti, iar etapa a III-a pe 22 ianuarie la Bacău, unde vor fi stabiliţi campionii pe judeţ.

ianuarie 2011
Raport de activitate pe anul 2010
   Federaţia Română de Şah solicită structurilor afiliate ca până la data de 31 ianuarie 2011 să trimită raportarea activităţii pe 2010, pe adresa FRŞah. Această cerinţă statutară este obligatorie şi are în vedere o evaluare cât mai exactă a coordonatelor mişcării şahiste din ţară.
Rugăm, de asemenea, Colegiile si Comisiile ca până la data de 20 ianuarie 2010 să prezinte raportul de activitate pe anul 2010.
Click aici pentru circulară Pentru a veni in sprijinul Cluburilor si Asociatiilor Judetene am intocmit, dupa model FIDE doua chestionare pentru raportul de activitate.
Click aici pentru Raport cluburi 
Click aici pentru Raport AJS 
decembrie 2010
Testare lot national
   Testarea arbitrilor de şah în vederea cooptării în lotul naţional de arbitri va avea loc pe data de 16.01.2011 ora 10:00 la sala Juventus din Bd. Ferdinand nr. 128. Cei care nu vor putea sa participe la testare la aceasta data, o vor putea face pe data de 13 februarie 2011 la Sarata Monteoru (unde se vor desfasura la acea data Campionatele nationale pentru seniori – masculin si feminin).

Lucrarea teoretică va cuprinde 40 de întrebări (test grilă) axate pe cunoaşterea şi interpretarea următoarelor regulamente: Regulamentul FIDE complet al jocului de şah (« Legile Şahului »), Regulamentul de clasificări sportive, Regulamentul de organizare şi funcţionare al FRŞah, Regulamentul de titluri internaţionale (FIDE Handbook, B.01.), Regulamentul de rating (FIDE Handbook, B.02.), Îndrumarele practice ale arbitrilor de şah (broşurile 1, 2 şi 3 precum şi Caietul Arbitrului nr. 5) etc. Fiecare intrebare la care s-a raspuns corect va fi punctata cu un punct. Vor fi punctate şi alte condiţii pe care arbitrii le îndeplinesc: numărul de competiţii omologate FIDE (altele decât cele FR Şah) arbitrate în ultimii 2 ani (cate 1 punct pentru fiecare competitie, maxim 10 puncte vor fi acordate), deţinerea licenţei swiss-manager pentru tragerea la sorţi (5 puncte).

ianuarie 2011
Tata Steel Chess- WIJK AAN ZEE 2011
    Un interesant concurs destinat tuturor iubitorilor de sah ne propune Alina l’Ami.
Cei care doresc sa castige un minunat set de sah pot consulta urmatoarele adrese web: http://alinalami.blogspot.com/2010/12/win-unique-rotterdam-chess-set.htm
sau http://schaaksite.nl/page.php?id=1734 si isi pot trimite pronosticurile cu numele castigatorilor celor 3 sectiuni si punctajul obtinut pana pe 13 ian 2011 la adresa tataschaaksite@gmail.com.
ianuarie 2011
Lista rating FIDE la 1 ianuarie 2011
    Magnus Carlsen (NOR) a revenit in fruntea clasamentului ELO cu un coeficient de 2814 urmat de Viswanathan Anand (IND) cu 2810. Al treilea jucator care depaseste 2800 este Levon Aronian (ARM) cu un coeficient de 2805.

La feminin, primele trei clasate, cu un rating FIDE de peste 2600, sunt Judit Polgar (HUN) 2686, Humpy Koneru (IND) 2607 si campioana mondiala en-titre Yifan Hou (CHN) cu 2602.

În fruntea clasamentelor româneşti ale jucătorilor activi se află Liviu-Dieter Nisipeanu (locul 59 în lume) cu un rating FIDE de 2678 şi Corina- Isabela Peptan (locul 60 în lume la feminin) cu un coeficient de 2414.

Loc Nume, prenume ELO
1 Nisipeanu, Liviu-Dieter 2678
2 Lupulescu, Constantin 2619
3 Istratescu, Andrei 2613
4 Parligras, Mircea-Emilian 2594
5 Marin, Mihail 2555
6 Manolache, Marius 2544
7 Szabo, Gergely-Andras-Gyula 2542
8 Jianu, Vlad-Cristian   2539
9 Nevednichy, Vladislav 2536
10 Rogozenco, Dorian 2534
Loc Nume, prenume ELO
1 Peptan, Corina-Isabela 2414
2 Foisor, Cristina-Adela 2405
3 Cosma, Elena-Luminita 2342
4 L’Ami, Alina 2331
5 Voicu-Jagodzinsky, Carmen 2316
6 Olarasu, Gabriela 2273
7 Paulet, Iozefina 2264
8 Bulmaga, Irina 2264
9 Ionica, Iulia-Ionela 2248
10 Ionescu, Irina 2245


Click aici pentru lista rating FIDE a jucatorilor romani

ianuarie 2011
PanAmerican
   In perioada 27-30 decembrie 2010 in Milwaukee-Wisconsin la campionatele Panamericane de sah pe echipe intre colegii au participat si 3 sportivi romani.

– Chirila Ioan-Cristian pentru echipa Universitatea Texas din Dallas cu care a iesit campion cu un excelent rezultat de 4puncte/5 partide pe masa 3.
– Foisor Sabina cu un uluitor 5 puncte / 5 partide pe masa 1 pentru Universitatea Maryland din Baltimore (echipa B) cu care a iesit pe locul 5.
– Vioreanu Bogdan care a obtinut 5 puncte / 6 partide pe masa 1 pentru Universitatea din Yale (clasata in partea de jos a clasamentului).

Primele 4 echipe vor participa in luna aprilie la Washington la Cupa Presedintelui.
Click aici pentru site-ul oficial

decembrie 2010
Caietele de sarcini pentru Campionatele de juniori
   Federaţia Română de Şah lansează caietul de sarcini pentru Campionatul Naţional de juniori (8-20 ani) la şah practic, rapid, blitz şi dezlegări, programat între 10-21 aprilie 2011.
Ofertele sunt aşteptate în plic închis la FRŞah până la 31 ianuarie 2011, ora 11.
decembrie 2010
Balkan Grand Prix
   Reprezentantul Romaniei, Jianu Vlad Cristian, a castigat a doua editie a circuitului Balkan Grand Prix. La turneul final , desfasurat la Belgrad, au participat 8 mari maestri si 2 maestri internationali din Bulgaria, Muntenegru, Bosnia-Hertegovina, Romania si Serbia.

Aici clasamentul final 

decembrie 2010
TOP TEN – Cei mai buni şahişti români ai anului 2010
   I. Consiliul Director al F. R. Şah a aprobat prin  Hotărârea 77 / 13.12.2010 clasamentul celor mai buni şahişti români ai anului 2010:

1. Nisipeanu Liviu-Dieter (ACS Şah Apa Nova Bucureşti)
2. Foişor Cristina-Adela (CSM Bucureşti)
3. Dragomirescu Robin-Alexandru (CSS Nr.1 Timişoara)
4. Cosma Elena-Luminiţa (ACS Şah Apa Nova Bucureşti)
5. Lupulescu Constantin (CS AEM Luxten Timişoara)
6. L’Ami Alina (CS Politehnica Iaşi)
7. Voicu-Jagodzinsky Carmen (CS AEM Luxten Timişoara)
8. Bulmaga Irina (CS Politehnica Iaşi
9. Crişan Vlaicu-Marcel (CS Şah Club Potaissa Turda)
10. Doroş Radu-Marian (LPS Satu Mare)

Festivitatea de premiere va avea loc joi, 23 dec. 2010, ora 14, in Sala de Festivitati a Primariei Sectorului 2.

decembrie 2010
Sărata Monteoru va găzdui finalele CN de seniori/senioare
    Consiliul Director al F.R.Sah a stabilit locaţia unde se vor desfăşura finalele Campionatelor naţionale de sah pentru seniori si senioare – ediţia 2011: Au fost depuse 5 oferte: Sarata MonteoruBrasovSatu MareCaciulata si Eforie.

Rezultatul votului a fost urmatorul:
1. Sărata Monteoru (6 voturi)
2. Brasov (3 voturi), o abtinere.

Campionatele vor avea loc in perioada 11-20 februarie 2011.
Click aici pentru prospect 

decembrie 2010