Arhiva Stiri Aprilie-Decembrie 2010

Brasovul va fi gazda finalelor scurte
    Finalele Campionatelor Naţionale de şah rapid, dezlegări şi blitz, programate între 10-12 decembrie 2010, vor fi organizate la Braşov de către Clubul Sportiv Universitar din localitate, în colaborare cu Federaţia Română de Şah.

Aici găsiti prospectul competitiei 
Aici gasiti clasamente la sah rapid si blitz 
Aici gasiti clasamentul la dezlegari masculin
Aici gasiti clasamentul la dezlegari feminin
Click aici pentru site-ul oficial
Album foto 

decembrie 2010
Balkan Grand Prix
    Recent s-a incheiat circuitul Balkan Grand Prix la sah. Acesta a cuprins 6 turnee desfasurate la BAR (MNE), ALBENA (BUL), SARAJEVO (BIH),IASI( ROU), SONCEV BREG (BUL),OBRENOVAC (SRB).
Dintre sportivii romani, cele mai bune rezultate le-au obtinut Jianu Vlad Cristian (locul 6), Szabo Gergely Andras Gyula (locul 8), Cioara Andrei Nestor (locul 12).
Finala circuitului va avea loc la Belgrad in perioada 16-23 decembrie.
Romania va fi reprezentata de sahistul Jianu Vlad Cristian.
Click aici pentru clasament 
decembrie 2010
Cristina Foişor participă la Campionatul Mondial feminin din Turcia
   Marea maestră Cristina-Adela Foişor (care deţine şi titlul de IM) a fost invitată, în baza ratingului avut, să reprezinte România la Campionatul Mondial feminin, programat la Hatay (Turcia), în perioada 2-25 decembrie, sistemul fiind eliminatoriu.
În primul tur, jucătoarea noastră o va întâlni în zilele de 4 şi 5 decembrie pe marea maestră franceză de origine moldoveană Almira Skripchenko.Dupa primele doua partide scorul este egal 1-1.
Sah rapid si blitz.

Click aici pentru site-ul oficial

decembrie 2010
Şah la Business
   Primul turneu de şah destinat mediului de afaceri – ŞAH LA BUSINESS – şi-a desemnat duminică, 28 noiembrie, câştigătorii. Evenimentul a fost organizat de Oxygen Sevicii şi Mastermind Communications în parteneriat cu Federaţia Română de Şah, cu sprijinul Nemira, sponsor oficial al evenimentului şi al ING Bank, Emag, Parmalat, Softwin prin Intuitex, Cumpăna şi 7mm.

Click aici pentru comunicatul de presă 
Album foto 

decembrie 2010
Schimbări în executivul FRSah
   Începând cu data de 1 decembrie 2010, noul secretar general al Federaţiei Române de Şah este dl. Cristian Palamar. Funcţia a fost deţinută între anii 2006-2010 de către dl Constantin Ionescu, care devine antrenor federal.
Dl. preşedinte Constantin Dumitriu a semnat ordinul prin care dna. vicepreşedinte Mariana Ioniţă va coordona activitatea Directoratului (secretar general – antrenor federal – economist) şi a Colegiului Central de Arbitri, iar dl vicepreşedinte Vasile Manolepe cea a Colegiului Central de Antrenori.
noiembrie 2010
Concursul Naţional Şcolar de Şah „Elisabeta Polihroniade” – etapa I
   Sub patronajul MECTS şi cu sprijinul FRSah, pe 20 noiembrie a început în jud.Bacău prima etapă a Concursului Naţional Şcolar de Şah “Elisabeta Polihroniade”. Etapa I, denumită “Şahul în şcolile săteşti”, va stabili campionii pe 10 comune arondate oraşului MoineştiBereşti-TazlăuBalcaniScorţeniSolonţStrugariArdeoaniMagirestiPoduriZemeşPârjol.
Etapa II se va desfăşura la Moineşti, iar etapa III la Bacău, stabilindu-se campionii pe judeţ, care vor fi invitaţi la Concursul Naţional Şcolar de Şah “Elisabeta Polihroniade” 2011, unde vor fi stabiliţi campionii naţionali, ce vor fi trimişi la C.M.Şcolar.
Organizatorii intenţionează extinderea acestui proiect în toată ţara.
noiembrie 2010
Caietul de sarcini pentru finalele de seniori/senioare
    Federaţia Română de Şah lansează caietul de sarcini pentru Campionatele Naţionale de seniori si senioare, programate între 11-20 februarie 2011. Ofertele sunt aşteptate în plic închis la FRŞah până la 13 decembrie 2010, ora 11.
noiembrie 2010
Suspendări din activitatea organizatorică
   Întrunită în plen pe data de 30 octombrie 2010, Comisia de Etică şi Disciplină a FRŞah a decis suspendarea din activitatea organizatorică pe timp de 12 luni a lui Dan-Gabriel Păsărelu şi a CS Siciliana Bucureşti, precum şi amendarea lor (în solidar) cu 500 lei, în baza analizării dosarelor turneelor Festivalul internaţional de şah Eforie 2010 şi Festivalul Internaţional de Şah “Jupiter 2010”.

“SC Siciliana a contestat  hotararea Comisiei de Etica si Disciplina a FR Sah”.

Click aici pentru contestatie 
Click aici pentru Hotararea Comisiei Federale de Apel 
Click aici pentru Cererea de recuzare 

Pentru corecta informare  a membrilor FR Sah va prezentam sentinta de suspendare temporara a CD-ului.

noiembrie 2010
Propuneri privind regulamentele
   În spiritul îmbunătăţirii întregii sale activităţi, Federaţia Română de Şah aşteaptă până la data de 1 decembrie 2010 propuneri din teritoriu vizând proiectul Regulamentului de Organizare şi Funcţionare, Regulamentul de transfer, Regulamentul de clasificări, precum şi Regulamentele de desfăşurare a Campionatelor Naţionale – individuale şi pe echipe.
Toate documentele le puteţi găsi pe această pagină.
Propunerile se vor adresa în scris, pe mailul sau faxul Federaţiei.
noiembrie 2010
CN şah pentru echipe mixte de juniori – Căciulata
Hotel Traian - Caciulata    Între 30 octombrie şi 1 noiembrie, F. R. Şah şi Asociaţia Clubul de Şah “Elisabeta Polihroniade” organizează la Căciulata a II-a ediţie a Campionatului Naţional de şah pentru echipe mixte de juniori, pe trei categorii de vârstă: 1012 şi 14 ani (2 băieţi + 2 fete).
Click aici pentru regulamentul competiţiei 
Aici găsiti prospectul campionatului 
Click aici pentru rezultate
Click aici pentru transmisia live
În continuarea acestei competiţii, în perioada 2-7 nov. 2010 va avea loc în aceeaşi locaţie a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Şah “Elisabeta Polihroniade”, destinat copiilor până la 12 ani, cu un fond total de premiere în valoare de 7000 Euro (incluzând şi Memorialul “Lucian Rădulescu”).
Aici găsiţi prospectul festivalului 
Click aici pentru turneul A
Click aici pentru turneul B
Click aici pentru transmisia live
octombrie 2010
Lista rating FIDE la 1 noiembrie 2010
   După 1 an de la detronarea din fruntea listei rating, campionul mondial Viswanathan Anand (India) revine pe prima poziţie a ierarhiei, profitând de comportarea slabă a lui Magnus Carlsen la Khanty-Mansiysk şi Bilbao. La feminin, lidera Judit Polgar (Ungaria) şi-a îmbunătăţit ratingul.
Click aici pentru noua listă rating FIDEÎn fruntea clasamentelor româneşti se află Liviu-Dieter Nisipeanu (locul 61 în lume) şi Corina- Isabela Peptan (locul 57-58 în lume, la feminin). Este de subliniat intrarea Alinei L’Ami între primele 3 românce.
Conform listei rating FIDE de la 1 noiembrie 2010, topurile şahiştilor români sunt :

Masculin:
1.L.D.Nisipeanu 2678
2.C.Lupulescu 2619
3.A.Istrăţescu 2616
4.M.Pârligras 2594
5.M.Marin 2562
6.V.Nevednichy 2547
7.M.Manolache 2541
8.G.Szabo 2540
9.V.Jianu 2538
10.D.Rogozenco 2534
Feminin:
1.C.Peptan 2414
2.C.Foişor 2403
3.A.L’Ami 2348
4.E.L.Cosma 2342
5.C.Voicu-Jagodzinsky 2316
6.I.Bulmaga 2285
7.G.Olăraşu 2273
8.I.Păuleţ 2259
9.I.Ionescu 2245
10.M.Sandu 2237
Motoc Alina
noiembrie  2010
Campionatele Mondiale pentru juniori din Grecia
Campionatul Mondial (8-18 ani) va avea loc la Porto Carras-Halkidiki (Grecia), între 19 si 31 octombrie.
Click aici pentru prospect pdf
Aici găsiţi lotul României 
Click aici pentru site-ul oficial
Aici găsiti rezultatele jucătorilor români
octombrie  2010
Manual de şah elaborat la Iaşi
     Conform celor stabilite în discuţiile cu reprezentanţii MECTS în cadrul demersurilor legate de subiectul şahului şcolar, un colectiv de apreciaţi antrenori ieşeni a elaborat un manual de şah destinat clasei I. F.R.Şah mulţumeste autorilor pentru redactarea acestui volum de referinţă şi, în mod special pentru activitatea depusă, profesorului Vlad Ungureanu, preşedinte al Comisiei pentru Şahul în Şcoală.

Doritorii de a-şi procura manualul se pot informa la tel. 0741.665384 şi pot trimite solicitări la adresa iasitel@yahoo.com.

octombrie 2010
Gazdele Diviziilor A şi B – ediţia 2010
Locaţiile pentru desfăsurarea Diviziilor A şi B sunt următoarele:
– Divizia A: Mamaia (4-10 oct.)
Click aici pentru prospect 
Aici găsiti rezultatele la masculin
Arhiva partide masculin
Aici găsiti rezultatele la feminin
Arhiva partide feminin
Album foto 
– Divizia B – seria I: Mamaia (6-10 oct.)
Click aici pentru prospect 
Aici găsiti rezultatele
Album foto 
– Divizia B – seria II: Galaţi (6-10 oct.)
Click aici pentru prospect 
Aici găsiti rezultatele
Album foto 
– Divizia B – seria III: Satu Mare (6-10 oct.)
Click aici pentru prospect 
Aici găsiti rezultatele
Album foto 
octombrie 2010
Ion Şerban Dobronăuţeanu este noul vicepreşedinte ECU
   Mişcarea şahistă din România a obţinut o recunoaştere de prestigiu prin alegerea domnului Ion Şerban Dobronăuţeanu în funcţia de vicepreşedinte al Uniunii Europene de Şah (ECU), în urma votului care a avut loc la Khanty-Mansiysk. Delegatul României a făcut parte din echipa bulgarului Silvio Danailov, care a fost ales preşedinte al ECU, depăşindu-l cu 30-24 pe turcul Ali Nihat Yazici.

Preşedinte al FIDE a fost reales Kirsan Ilyumzhinov (Rusia), care s-a impus clar în faţa compatriotului său Anatoly Karpov, cu scorul de 95-55.

Ion Şerban Dobronăuţeanu
septembrie  2010
România va participa doar la Olimpiada feminină
   Între 19 septembrie şi 4 octombrie 2010 va avea loc Olimpiada de şah de la Khanty-Mansiysk (Rusia), la care ţara noastră va fi reprezentată numai de echipa feminină, în următoarea alcătuire:
Cristina-Adela FoişorElena-Luminiţa CosmaCarmen Voicu-JagodzinskyAlina L’AmiIrina Bulmaga (căpitan: Vladimir Danilov)Aici găsiţi comunicatul Federaţiei Române de Şah privind neparticiparea echipei naţionale masculine la Olimpiada 2010 !
În paralel cu Olimpiada vor avea loc la Khanty-Mansiysk alegerile pentru ECU, în echipa bulgarului Silvio Danailovcandidând pentru postul de vicepreşedinte delegatul României, Ion-Şerban Dobronăuţeanu.

Click aici pentru rezultatele Olimpiadei
Aici puteti urmări transmisia live

Aici găsiti punctul de vedere al Secretarului General FRSah !
Aici găsiti interventia Presedintelui Colegiului Central de Antrenori
Click aici pentru raportul căpitanului echipei feminine

septembrie  2010
Juniorii Europei se întâlnesc în Georgia
   Staţiunea gruzină Batumi, devenită în ultimii patru ani gazda constantă a unor competiţii majore dedicate tinerilor şahişti, găzduieşte în perioada 19-29 septembrie Campionatele Europene pentru juniori (8-18 ani).

Click aici pentru site-ul oficial
Aici găsiţi lotul României 
Click aici pentru rezultatele jucătorilor români

septembrie  2010
Apa Nova (m) si AEM Luxten (f) au câstigat Superliga – editia 2010
   Superliga naţională pe echipe se va desfăşura în perioada 4-12 septembrie la Herculane, în organizarea FRŞah şi Asociaţiei Judeţene de Şah Timiş.
Click aici pentru prospect pdf
Cazarea la Hotelul Domogled este obligatorie !
Brigada de arbitri este următoarea: Ioan Fleisz (arbitru-sef), Mariana Mosnegutu, Radu-Cătălin Chirilă, Daniel Candea, Georgică Taga (rezervă)

Mareste
Apa Nova
Campioana la masculin
Mareste 
AEM
Campioana la feminin

Aici găsiti loturile participantelor la Superliga masculină 
Aici găsiti loturile participantelor la Superliga feminină 
Click aici pentru rezultate
Click aici pentru transmisie live
Click aici pentru partide feminin
Click aici pentru partide masculin
În paralel cu Superliga se va organiza un open general (5-11 sept., 7 runde, cu clasament separat pentru juniori sub 12 ani).
Click aici pentru prospect 
Click aici pentru rezultate

septembrie  2010
Lista rating FIDE la 1 septembrie 2010
   Statu-quo în fruntea clasamentelor mondiale, conduse de norvegianul Magnus Carlsen şi respectiv Judit Polgar (Ungaria).
Click aici pentru noua listă rating FIDEÎn fruntea clasamentelor româneşti se află Liviu-Dieter Nisipeanu (locul 53-55 în lume) şi Corina-Isabela Peptan (locul 58-59 în lume, la feminin). Se remarcă ascensiunea în top a Irinei Bulmaga, proaspătă componentă a echipei olimpice feminine.
Conform listei rating FIDE de la 1 septembrie 2010, topurile şahiştilor români sunt :

Masculin:
1.L.D.Nisipeanu 2683
2.A.Istrăţescu 2631
3.C.Lupulescu 2617
4.M.Pârligras 2601
5.V.Nevednichy 2577
6.M.Marin 2562
7.G.Szabo 2552
8.M.Manolache 2540
9.G.G.Grigore 2536
10.V.Jianu 2528
Feminin:
1.C.Peptan 2412
2.C.Foişor 2395
3.E.L.Cosma 2360
4.A.L’Ami 2339
5.C.Voicu-Jagodzinsky 2313
6.G.Olăraşu 2273
7.I.Bulmaga 2268
8.C.Moldovan 2249
9.I.Păuleţ 2247
10.M.Sandu 2242
septembrie 2010
Seminar FIDE pentru arbitri la Satu Mare
   În perioada 3-5 septembrie 2010 va avea loc, în organizarea clubului Voinţa Satu Mare şi cu cooperarea FRŞah, un seminar FIDE pentru arbitri, condus de IA Igor Vereschagin (Rusia). Lector secund: IA Radu-Cătălin Chirilă.
Au absolvit seminarul: Alin-Vivian Câmpeanu, Gheorghe-Nicolae Doroftei, Rudolf Dombi-Marias, Alin Marcu-Lăpădat, Partenie Mihai, Ciprian-Sorin Muntean, Nistor Slabu, Radu-Pompiliu Sofran.
Aici găsiti comunicatul oficial FIDE
În urma Congresului FIDE desfăşurat la Khanty-Mansiysk, Alin-Vivian Câmpeanu şi Ciprian-Sorin Muntean au obţinut titlul de Arbitru FIDE.
august 2010
Campionatul U.E. pentru juniori
   Oraşul austriac Mureck găzduieşte, în perioada 4-12 august, cea de-a 8-a ediţie a Campionatului Uniunii Europene la şah pentru juniori, pe patru categorii de vârstă: 81012 şi 14 ani (turnee mixte).
Aici găsiţi delegaţia României 
Click aici pentru site-ul oficial
Aici găsiti rezultatele jucătorilor români
Elena Bulmaga a obtinut medalia de aur la fete 12 ani, iar Mihai-Eugen Bidă pe cea de bronz la băieti 14 ani.
iulie 2010
Campionatul Mondial pentru tineret din Polonia
   Laureaţii naţionali ai categoriei 20 ani, Adeline Ramona-Uţă şi Bogdan Posedaru, alături de Maria-Eugenia Ursente şi Teodor Anton, participă în perioada 2-17 august la Campionatul Mondial pentru tineret de la Chotowa-Czarna (Polonia).
Click aici pentru site-ul oficial
iulie 2010
Un nou meci feminin cu Bulgaria
   Tradiţionala întâlnire amicală feminină dintre reprezentativele României şi Bulgariei, ajunsă la a patra ediţie (primele trei încheindu-se cu acelaşi scor, 8-8 !) se dispută în acest an la hotelul Flamingo Grand din Albena, în perioada 1-5 august 2010. Loturile celor două echipe sunt următoarele:
România: Iozefina Păuleţ, Irina Bulmaga, Silvia-Raluca Sgîrcea, Ioana-Smaranda Pădurariu (antrenor: Mircea Pavlov)
Bulgaria: Margarita Voiska, Iva Videnova, Adriana Nikolova, Elitsa Raeva
Meciul se dispută în sistem Scheveningen.
Click aici pentru site-ul oficial
Scor final: Bulgaria-România 11-5
iulie 2010
Campionatele naţionale pentru echipe de juniori
   Oraşul Iaşi va găzdui din nou, în perioada 25-30 iulie 2010, în organizarea F. R.Şah si a Asociaţiei Judeţene de Şah Iaşi, Campionatele naţionale pentru echipe de juniori (10-20 ani).Cu acest prilej va avea loc şi un curs de arbitri pentru dezlegări, a cărui structură poate fi consultată aici
Aici găsiţi regulamentul competiţiei 
Click aici pentru prospect pdf
Aici găsiti rezultatele la băieti
Aici găsiti rezultatele la fete
Anterior a avut loc la Iaşi între 17 şi 24 iulie, sub coordonarea lui Nicolae-Petre Grigore, un cantonament pentru grupele de vârstă 8, 10 şi 12 ani, la care au fost convocaţi primii 4 clasaţi (băieţi şi fete) la aceste categorii de la CN şah practic juniori, ediţia 2010. FRŞah a asigurat cheltuielile de cazare şi masă pentru primii doi clasaţi la fiecare categorie în parte.
Album Foto 
Aici găsiti rezultatele jucătorilor români
iulie 2010
Componenţa echipelor olimpice ale României
   Miercuri 20 iulie s-au încheiat înscrierile pentru Olimpiada de şah de la Khanty-Mansiysk (Rusia), care va avea loc între 19 septembrie şi 4 octombrie 2010.

Echipele României sunt următoarele:
– feminin: Cristina-Adela Foişor, Elena-Luminiţa Cosma, Carmen Voicu-Jagodzinski, Alina L’Ami, Irina Bulmaga (căpitan: Vladimir Danilov)
Din motive personale, Iozefina Păulet nu mai poate participa la Olimpiadă si a fost înlocuită cu Irina Bulmaga.
 masculin: Liviu-Dieter Nisipeanu, Andrei Istrăţescu, Constantin Lupulescu, Mircea Pârligras, Vladislav Nevednichy (căpitan: Ciprian-Costică Nanu)

iulie  2010
Reprezentativele de juniori la Europenele de la Pardubice
   La Campionatele Europene pentru echipe de juniori, programate între 14-22 iulie la Pardubice (Cehia), România va fi prezentă cu două formaţii:
– băieţi: Robin-Alexandru Dragomirescu, Adrian Petrişor, Radu-Marian Doroş, Vlad-Ionuţ Stegariu, Alexandru-Ovidiu Stanciu (antrenor: George-Cătălin Ardelean)
– fete: Mihaela-Veronica Foişor, Mădălina-Maria Anuşca (antrenor şi conducător al delegaţiei: Corneliu Paşcalău)
Click aici pentru rezultatele la băieti
Click aici pentru rezultatele la fete
Echipa de juniori a României a obtinut medaliile de argint !
iulie 2010
Memorialul Maria Albuleţ
   Între 15-21 iulie 2010 la Brăila, în organizarea F. R. Şah şi a Primăriei Brăila, se va desfăşura a treia ediţie a Memorialului Maria Albuleţ, turneu internaţional feminin cu normă de WGM, intrat deja tradiţie. La competiţie au fost invitate 10 jucătoare din 5 ţări: marile maestre Marina Makropoulou (Grecia – fiica regretatei vicecampioane olimpice comemorată prin acest turneu), Elena Pârţac (Moldova), Elena-Luminiţa Cosma, maestrele internaţionale Lyubka Genova (Bulgaria), Katarzyna Toma (Polonia), Joanna Worek (Polonia), Angela Dragomirescu, maestrele FIDE Silvia-Raluca Sgîrcea şi Teodora Trăistaru, maestra Adeline-Ramona Uţă.
Rundele concursului (al cărui director şi arbitru-şef este MF Gheorghe-Nicolae Doroftei) vor avea loc la sediul Teatrului „Maria Filotti” din oraşul dunărean, acelaşi lăcaş urmând a găzdui, între 15 şi 18 iulie, turneele pentru copii sub 10 ani.Click aici pentru afisul turneului
Click aici pentru rezultate
Album foto 
Aici găsiti partidele jucate Zip

Turneul a fost câstigat de marea maestră Elena-Luminita Cosma.
Teodora Trăistaru a realizat o normă de maestră internatională.

iulie  2010
Juniorii Europei se întrec la Subotica
   În perioada 9-14 iulie se desfăşoară la Subotica (Serbia) o nouă ediţie a Campionatelor Europene de juniori (sub 18 ani) la şah rapid, blitz şi dezlegări, competiţie la care în ultimii ani sportivii noştri au obţinut o salbă de frumoase medalii.

Click aici pentru rezultatele românilor la sah rapid 
Aici găsiţi prospectul competiţiei ! 
Click aici pentru site-ul oficial

La sah rapid, juniorii români au obtinut 10 medalii: 3 aur (Mihnea Costachi – B10, Robin-Alexandru Dragomirescu – B18, Codruta-Alexa Copilu – F10), 4 argint (Mircea Tălu – B8, Radu-Cristian Toma – B12, Vlad-Ionut Stegariu – B16, Adrian-Marian Petrisor – B18), 3 bronz (Marian-Cătălin Sandu – B10, Stefan Tomici – B14, Daria- Ioana Visănescu – F14)

“Superfinala” sah rapid: Petrisor-Dragomirescu 2-0

La dezlegări s-au obţinut 2 medalii de aur (Radu Cristian Toma – B14 şi Alexandru Pop – B18), iar la blitz 1 aur (Alexandru Pop – B18) şi 1 argint (Daria-Ioana Vişănescu – F14)

iulie  2010
S-a stins din viaţă Eugenia Ghindă
   Federaţia Română de Şah anunţă cu adâncă tristeţe încetarea din viaţă a maestrei internaţionale Eugenia Ghindă, născută la 26 noiembrie 1950, fostă campioană naţională în anul 1982, vicecampioană în 1987 şi medaliată cu bronz în 1981.
Pe lângă succesele individuale, Eugenia Ghindă a obţinut numeroase medalii cu echipa clubului Universitatea Bucureşti, antrenată de maestrul internaţional Mihail-Viorel Ghindă. După retragerea din activitatea competiţională, s-a dedicat mediului afacerilor, prin firma sa Aquaris (print & advertising).
Ceremonia de incinerare va avea loc vineri 9 iulie, ora 12.15, la Crematoriul uman Vitan-Bârzeşti.Condoleanţe familiei îndurerate !

Eugenia Ghinda
iulie  2010
Turneul CamPIONilor
   Restaurantul „El Capitan” din Snagov va oferi pe data de 6 iulie cadrul reunirii celor mai buni juniori din ţară, în cadrul Turneului Campionilor, organizat de ACS “Elisabeta Polihroniade”. Sunt invitaţi primii 8 clasaţi de la C.N. juniori 2010, cat.8, 10 şi 12 ani (băieţi şi fete), care se vor întrece în turnee închise de şah rapid, cu un fond total de premiere de 15000 lei.
Click aici pentru prospect 
Aici găsiţi lista jucătorilor participanţi si rezultate
Click aici pentru site-ul oficial
iulie  2010
Lista rating FIDE la 1 iulie 2010
   Impunându-se în „Turneul Regilor” de la Mediaş-Bazna, norvegianul Magnus Carlsen a atins ratingul de vârf al carierei sale, 2826 ! Judit Polgar (Ungaria) se menţine prima în ierarhia feminină, cu acelaşi rating de 2682, dar în acest an nu a jucat deloc.
Click aici pentru noua listă rating FIDE Zip
În fruntea clasamentelor româneşti se află Liviu-Dieter Nisipeanu (locul 52 în lume) şi Corina-Isabela Peptan (locul 56 în lume, la feminin). Se remarcă ascensiunea lui Constantin Lupulescu, aflat aproape de nivelul său maxim (2620).
Conform listei rating FIDE de la 1 iulie 2010, topurile şahiştilor români sunt :

Masculin:
1.L.D.Nisipeanu 2683
2.A.Istrăţescu 2624 3.C.Lupulescu 2618 4.M.Marin 2597 5.V.Nevednichy 2592
6.M.Pârligras  2574
7.G.Szabo 2568 8.G.G.Grigore  2532
9.M.Manolache 2528 10.D.Rogozenco  2522
Feminin:
1.C.Peptan  2416
2.C.Foişor  2381
3.E.L.Cosma 2370
4.C.Voicu-Jagodzinsky 2346
5.A.Motoc 2323
6-7.I.Păuleţ  2261
6-7.M.Sandu 2261
8.I.Bulmaga 2258 9.C.Moldovan 2249
10.I.Ionică 2244
iunie  2010
Magnus Carlsen câstigă Turneul Regilor – editia 2010
Magnus Carlsen    A patra ediţie a Turneului Regilor, care în acest an se va disputa la Medias si Bazna, îl va avea drept cap de afiş pe ?ahistul numărul 1 al lumii, norvegianul Magnus Carlsen !  Prezenţa în ţara noastră a tânărului jucător de 19 ani, cu un rating FIDE de 2813, se constituie în evenimentul şahist central al anului în România.
Ceilalţi cinci mari maeştri invitaţi de către organizatori – ROMGAZ şi Asociaţia Clubul de Şah „Elisabeta Polihroniade” Bucureşti – sunt: Boris Gelfand (Israel), Wang Yue (China), Teimour Radjabov (Azerbaidjan), Ruslan Ponomariov (Ucraina) şi Liviu-Dieter Nisipeanu (România).
Cu o medie rating de 2742 (trei jucători fiind în top 10 mondial), turneul se plasează la nivelul categoriei XX.
Festivitatea de deschidere este programată pe 13 iunie, iar cea de premiere pe 25 iunie, rundele tur-retur urmând a se juca între 14 – 25 iunie (14 – 20 iunie Medias, 21-25 iunie Bazna).
Aici puteti citi declaratii ale invitatilor
Album foto deschidere 
Album foto runda: 12356
789
Click aici pentru rezultate.
Site oficial: www.turneulregilor.com
aprilie 2010
Caietul de sarcini pentru Divizia A
   Federaţia Română de Şah lansează caietul de sarcini pentru Campionatul Naţional pe echipe de seniori (masculin şi feminin) – Divizia A, programat între 4-10 octombrie 2010. Ofertele sunt aşteptate în plic închis la FRŞah până la 5 august 2010.
Tot până la 5 august 2010 se primesc la FRŞah  ofertele de organizare pentru Campionatul Naţional pe echipe de seniori (masculin şi feminin) – Divizia B (3 serii geografice), programat între 6-10 octombrie 2010.
iunie 2010
Cupa Presei la şah pe echipe
Sala Radio    Luni 7 iunie 2010, ora 14, în foaierul Sălii de concerte a Radiodifuziunii Române (str. G-ral Berthelot nr.62), va avea loc Cupa Presei pe echipe la şah rapid, pe baza regulamentului pe care îl găsiţi aici. 
Organizatorul evenimentului este maestrul FIDE Ştefan Baciu, preşedintele Comisiei de presă a F. R. Şah.
Click aici pentru invitaţie 
Click aici pentru rezultate
Album foto 
Album foto premiere 
mai 2010
Ziua Copilului sărbătorită la Federaţia Română de Şah
   Cu ocazia Zilei internaţionale a Copilului, în data de 1 iunie Federaţia Română de Şah organizează la sala „Nadia Comăneci” din cadrul ANST (str.Vasile Conta nr.16) o acţiune dedicată popularizării sportului minţii în rândul celor mici: Marele Maestru Constantin Ionescu va acorda un simultan, iar Maestrul sportului Dinu-Ioan Nicula va organiza un concurs de dezlegări.
Înscrierile se fac la tel.021.317.47.01 până marţi la ora 12, prioritate având jucătorii legitimaţi. La intrarea în sediul ANST este obligatorie prezentarea unui act de identitate. 
Andrei-Theodor Dolana a obtinut victoria la MMI C.Ionescu, iar Alexandru-Vasile David a câstigat concursul de dezlegări.
Album foto 
mai 2010
Gazdele Campionatelor Nationale pe echipe
F.R.S.    Consiliul Director al F.R.Sah a stabilit locaţiile unde se vor desfăşura finalele Campionatelor naţionale pe echipe – ediţia 2010:
C.N. echipe juniori (25-30 iulie): Iaşi (Aici găsiţi ofertele depuse)
Superliga 
(4-12 septembrie): Herculane (Aici găsiţi ofertele depuse)
Echipele din Superliga masculină sunt obligate să folosească în fiecare meci 4 jucători din lista FIDE a României (3 seniori + 1 junior).
Echipele din Superliga feminină sunt obligate să folosească în fiecare meci 2 jucătoare din lista FIDE a României (1 senioară + 1 junioară).
mai 2010
A încetat din viaţă Aurel Ionel Jicman
   Una dintre distinsele personalităţi ale şahului bănăţean, Aurel Ionel Jicman, s-a stins la vârsta de 87 de ani. Născut pe data de 9 august 1923 în comuna Orţişoara (judeţul Timiş), a absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti, devenind apoi profesor de limba română la Buşteni, ulterior bibliotecar-şef al regiunii Banat şi director de şcoală în Timişoara.
Viaţa sa a fost împărţită între două mari pasiuni: şahul – candidat de maestru, campion al Timişoarei, antrenor la cluburile Medicina şi Universitatea, precum şi cinematografia – fiind unul dintre cei mai importanţi comentatori şi prezentatori ai filmului din zona Banatului. Copiii săi i-au preluat ştafeta în ambele domenii: fiul Silvius Mihai ca regizor la Televiziunea Română, fiicele Ligia-Letiţia şi Monica-Livia campioane naţionale la şah (senioare, respectiv junioare). În ultimii ani Aurel Ionel Jicman s-a dedicat scrisului, publicând în revista macedo-românilor din Banat.
Fie-i neştearsă amintirea !
Aurel Ionel Jicman
mai 2010
Cupa Limpedea
   După o primă întrecere reuşită (câştigată de marele maestru George-Gabriel Grigore), Clubul de Şah al Municipiului Baia Mare organizează între 24 mai – 3 iunie 2010 o nouă ediţie a Cupei Limpedea, care se va desfăşura la pensiunea omonimă din Munţii Gutâi.
Turneul se anunţă a fi unul dintre cele mai puternice desfăşurate în acest an la noi în sistem închis, oferind normă de GM.
Click aici pentru site-ul oficial cu transmisie live
Album foto 
mai 2010
Campionatul Naţional Universitar la Iaşi
   Finala Campionatului Naţional Universitar – ediţia 2010 – se va desfăşura între 21 şi 23 mai la Iaşi, în organizarea clubului Politehnica din localitate.
Se asigură cazarea a câte doi reprezentanţi (băiat+fată) din fiecare centru universitar.
Aici găsiţi prospectul competiţiei 
Click aici pentru clasamentul final 
Universitatea-Al.I.Cuza-Iasi
mai 2010
Cupa României pe echipe
   Ajunsă la a cincea ediţie, Cupa României la şah rapid pentru echipe este programată în zilele de 8 si 9 mai în locaţia tradiţională, Sala sporturilor din Snagov-Ghermăneşti.
Anul trecut, Cupa României s-a bucurat de o participare record: 41 formaţii înscrise la cele două categorii!
Coordonatorul competiţiei este ing. Liviu Dobronăuţeanu, arbitru internaţional.
Aici găsiţi regulamentul competiţiei 
Click aici pentru rezultatele la masculin
Click aici pentru rezultatele la feminin
Album foto 
aprilie 2010