Arhiva Stiri Iulie-August 2006

Mihail Marin pe tărâm iberic
Evoluând în cadrul diviziei B spaniole la masa 1 a echipei U.E. Foment Martinenc, marele maestru Mihail Marin a realizat, cu 4 p din 6, o excelentă performanţă ELO de 2637. Situându-se pe locul 1, teamul său a promovat în prima divizie, în timp ce formaţia Club Xadrez Arteixo (care l-a avut la masa 1 pe Andrei Istrăţescu), s-a clasat pe poziţia a 3-a.
În continuare, marele maestru român a jucat la openul Sants de la Barcelona, ocupând locul 10, cu 7,5 p. din 10 (câştigător GM Marc Narciso Dublan, din ţara gazdă).Clic aici pentru partidele jucate la cele două turnee de Mihail Marin.
Ion Şerban Dobronăuţeanu – ales preşedinte al Federaţiei Balcanice de Şah
Pe data de 20 august a avut loc în capitala Greciei o întâlnire a preşedinţilor federaţiilor de şah din zona balcanică, pe tema proiectelor unor acţiuni comune, menite a fi dezvoltate în zonă. Ţara noastră a fost reprezentată de preşedintele Federaţiei Române de Şah, dl. Ion Şerban Dobronăuţeanu, care a fost ales în fruntea nou-constituitului for balcanic. O primă decizie luată de acest for este organizarea în Turcia, în iarna 2006-2007, a Balcaniadei de juniori până la 16 ani.
Trofeul „Mihail Sadoveanu”
În perioada 19-25 august are loc la Iaşi turneul internaţional dotat cu Trofeul „Mihail Sadoveanu”, contând ca a 5-a etapă în circuitul Grand Prix Romania. Sunt înscrişi 121 jucători, dintre care 7 mari maeştri.
În paralel are loc şi un turneu secundar, cu participarea a 66 şahişti sub 14 ani.Alte amănunte pe site-ul www.chess-romania.ro.

Pentru turneul open, clic aici!
Pentru turneul B, clic aici!

Căpitanii loturilor naţionale ale României
În şedinţa din 13 august, Consiliul Director al Federaţiei Române de Şah a desemnat-o pe doamna Ligia Letiţia Jicman în funcţia de căpitan al echipei naţionale feminine a României. Absolventă a Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, Maestră internaţională din anul 1982, campioană naţională în 1986 şi 1998, doamna Jicman a primit în acest an titlul de antrenor emerit; de curând a condus echipa naţională de junioare a României la C.E. de la Balatonlelle, unde s-a obţinut un prestigios loc 2.
Consiliul Director al F.R.Ş. l-a reconfirmat, în aceeaşi şedinţă, pe domnul Constantin Ionescu în calitatea de căpitan al echipei naţionale masculine a României.
Un nou antrenor federal la F.R.Şah
Începând cu data de 10 august 2006, domnul Radu Breahnă a fost numit în funcţia de antrenor federal în cadrul F.R.Ş. Născut la 14 ianuarie 1965, dl.Breahnă a urmat studii de electrotehnică în cadrul Institutului Politehnic Bucureşti. Din anul 1989 este Maestru FIDE, iar în 2003 a devenit campion al Capitalei. A fost preşedinte al Comisiei Centrale de Şah prin Corespondenţă (1999-2004) şi căpitan al echipei naţionale la corespondenţă, cu care s-a calificat în finala celei de-a XIV-a Olimpiade (prima prin e-mail). Este component al clubului Progresul Bucureşti.
Open Şah Predeal
Pe data de 12 august a început Open Şah Predeal, a 4-a etapă din cadrul Grand Prix România. Concursul se bucură de o participare record, atât numerică (174 participanţi), cât şi calitativă (13 mari maeştri şi 4 mari maestre).
În paralel se desfăşoară şi un open pentru copii până la 12 ani, cu 48 concurenţi.Amănunte pe site-ul: Chess-Romania

Podiumul la open:
1. E. Gleizerov (Rusia) 7 p.
2. E. Sveshnikov (Letonia) 7 p.
3. M. Ulibin (Rusia) 7 p.
Podiumul la copii: 
1. R. Dumitrescu 6 p. (Clubul Central de Şah)
2. S. Duda 5.5 p. (Dinamo Braşov)
3. A. I. Ciutac 5.5 p. (Clubul Central de Şah)

Campionatele Europene de amatori
La Pardubice (Cehia) au avut loc, în perioada 19-30 iulie, Campionatele Europene de şah pentru amatori. Reeditând comportarea bună de anul trecut, Raul Schmidt (CS Dinamo Braşov) a câştigat atât openul destinat jucătorilor cu ELO sub 2000 (221 participanţi), cât şi concursul de şah activ aferent. În turneul de şah activ pentru jucători cu ELO sub 2200, Alexandru Forţu (de la acelaşi club) s-a clasat al doilea. Sportivii au fost însoţiţi de antrenorul lor, IM Iulian Sofronie.

Rezultatele complete pe site-ul oficial.

Cantonamentul loturilor de juniori la Snagov
Loturile naţionale de juniori şi junioare ale României se vor reuni într-un cantonament de pregătire centralizată, care va avea loc în perioada 18-25 august la Complexul Sportiv Naţional de la Snagov. Invitat special este reputatul mare maestru Evgeny Sveshnikov, care va conferenţia în această perioadă atât cu antrenorii, cât şi cu cei 50 juniori prezenti.
Costuri: cazare = 10 lei /pers/zi, masă = 25 lei /pers/zi.
Cheltuielile de cazare şi masă ale campionilor şi vicecampionilor sunt asigurate de F.R.Ş. (cu excepţia transportului), ca şi cazarea antrenorilor acestora (cheltuielile lor de masă fiind suportate de cluburi).
Toţi cei care au plăţi de efectuat sunt rugaţi să le facă în contul F.R.Ş. până pe 11 august. În caz contrar, plata la faţa locului este dublă.
Campionatul Mondial la dezlegări probleme şah

 

În oraşul olandez Wageningen s-a desfăşurat, între 29 iulie şi 5 august, Campionatul Mondial la dezlegări probleme şah, competiţie la care România a fost reprezentată de o echipă formată din Eric Huber, Vlaicu Crişan şi Dinu-Ioan Nicula, în timp ce Delia Monica Duca a concurat ca sportiv individual. În clasamentul pe echipe România a ocupat locul 10 (a triumfat Marea Britanie), în timp ce în competiţia individuală, câştigată de polonezul Piotr Murdzia, cel mai bun rezultat românesc a fost realizat de Vlaicu Crişan (locul 12).
La concursurile de compoziţie: în tradiţionalul Turneu Tzuica s-a impus francezul Michel Caillaud, iar Cupa “Becherovka” a fost câştigată de Eric Huber.
În paralel a avut loc, în aceeaşi localitate, Congresul Mondial de Compoziţie Şahistă, delegatul ţării noastre fiind Dinu-Ioan Nicula. Noul preşedinte al forului mondial componistic a fost ales israelianul Uri Avner, iar viitoarea ediţie a Congresului (ca şi competiţia mondială a dezlegătorilor) va fi găzduită în septembrie 2007 la Nisipurile de Aur.
Campionatele Europene la dezlegări probleme şah se vor desfăşura în noiembrie 2006 la Varşovia, iar în iulie 2007 la Pardubice.
Sponsor de marcă pentru triunghiularul de juniori de la Snagov
In cursul iernii 2006-2007 va avea loc la Complexul Sportiv Naţional de la Snagov un puternic meci triunghiular, cu participarea reprezentativelor de juniori (10-14 ani) ale României, Ungariei şi Bulgariei (director de turneu: Iulian Drăghici – în fotografie alături de Horst Metzing, secretar general ECU).
Evenimentul este posibil datorită implicării financiare substanţiale a UNIUNII NAŢIONALE A NOTARILOR PUBLICI DIN ROMÂNIA.
Echipa României – vicecampioană europeană la junioare

 

CE juniori de la Balatonlelle s-au încheiat cu un remarcabil rezultat al echipei de junioare a României, care a obţinut medaliile de argint, cu 9 p., după formaţia Ungariei (10 p.) şi înaintea Slovaciei (9 p.). Cele mai bune scoruri din echipa noastră, antrenată de Ligia-Letiţia Jicman, au fost realizate de Paula Crăciun (locul 1 la masa 3) şi Teodora Trăistaru câte 3,5 p. (din 5 partide jucate), urmate de Iozefina Pauleţ 2 p. (din 4 partide jucate).
Băieţii, pregătiţi de Grigore Fugulyan, au terminat pe locul 9, cu 6 p., obţinând în ultima rundă un 2-2 cu Ungaria, care astfel a ratat titlul în favoarea Rusiei. Componenţa formaţiei noastre a fost: Daniel Baratosi, Cristian-Ioan Chirilă, Dan Taras, Victor Ocnărescu, Tudor Sfârlog.Prin amabilitatea doamnei antrenor emerit Ligia-Letitia Jicman, câteva partide jucate de junioarele noastre la C.E. (clic aici!)

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi site-ul oficial.

Copiii români – campioni mondiali şcolari
La Pardubice s-a desfăşurat, în perioada 13-19 iulie Campionatul Mondial pentru echipe şcolare, unde în mod remarcabil s-a impus Clubul Sportiv Otopeni, care la capătul celor 7 runde a totalizat 20,5 p. Componenţii echipei au fost:
Tiberiu Georgescu, Florin Iulian Dobre, Teodora Vasile şi Claudiu Daniel Vasile (antrenor: Cristian Palamar).Pentru mai multe detalii accesaţi site-ul oficial.
Festivalul Bucureşti 2006
Între 11 şi 16 iulie are loc Festivalul Internaţional de Şah pentru Juniori Bucureşti 2006. Programat la sala Juventus, în organizarea Asociaţiei Municipale de Şah Bucureşti (preşedinte: Radu Şofran), concursul se bucură de participarea unor talentaţi tineri şahişti de peste hotare, în frunte cu fraţii Horvath din Ungaria. Mai sunt înscrişi jucători din Ucraina, Moldova, Bulgaria şi România, printre aceştia din urmă numărându-se Ruxandra-Maria Ilie, Diana Ioan, Tran Bach Hai, Diana Şerbănescu şi Robert Dumitrescu.

Pentru clasamentele finale clic aici!
Album foto

Familia Foişor în periplu franco-belgian
La a 5-a ediţie a Mastersului de la Grenoble, câştigată de Timur Asanov (Rusia), cu 7 p., Ovidiu Foişor a terminat pe locul 2, cu 6.5 p, iar Cristina Foişor pe locul 5, cu 4.5 p. Openul de la Villard de Lans a fost câştigat de Ovidiu Foişor cu 8 p.(din 9), pe locul 9 Veronica Foişor 5,5 p. În turneul de mari maestre de la Marseille, Cristina Foişor pe locul 2, iar Luminiţa Cosma pe 3, ambele cu 7 p. (din 9); tot aici, în open, Ervin Mozes a realizat 4,5 p.(din 9), iar 4 p. au făcut Sabina Foişor şi Mihaela Sandu (normă wIM). Familia Foişor si-a reunit forţele pentru openul de la Niort unde Cristina a ocupat locul 3 şi, după o şedere la campingul şahist La Rochade al lui Iulius Armaş (vezi pagina lui personală), unde Sabina a câştigat concursurile de randomchess şi condichess, iar Cristina a ocupat locul 2 în openul de şah rapid Cote d’Argent, şi-a încheiat periplul evoluând în corpore la Charleroi (Belgia), unde Ovidiu şi Cristina s-au clasat pe locurile 2 şi 3 in turneul închis, iar Sabina pe locul 10 în open.
Schimbând coordonatele geografice, Cristina, Sabina şi Veronica Foişor au evoluat între 13-21 august la Turneul Acropolis, câştigat de gruzina Salome Melia (7 p. din 9). Remarcabil rezultat al Sabinei, care realizează a 2-a normă de mare maestră, ocupând locul 4 cu 6 p. (ca şi mama ei, care a urmat-o în clasament); Veronica a terminat cu 3,5p.
Rezultate în secţiunea “Turnee peste hotare
Albume foto:
GrenobleMarseilleVillard des Lans,
NiortLa RochadeCharleroiAcropolis.
Federaţia Română de Şah are un nou secretar general
Începând cu data de 1 iulie 2006, dl. Constantin Ionescu a fost desemnat spre a îndeplini atribuţiile de Secretar General al Federaţiei Române de Şah. Născut pe 12 septembrie 1958 la Braşov, dl. Ionescu a absolvit Facultatea de Matematică în 1982. În 1986 a devenit membru al lotului olimpic, iar în 1997 a obţinut titlul de mare maestru internaţional. Campion naţional în 1999, după ce de alte 7 ori ocupase locuri pe podium. La Olimpiada de la Torino a fost căpitanul echipei masculine a României. Este component al clubului Progresul Bucureşti.