Finalul Campionatului European de Șah din Islanda – Bogdan Deac pe locul 4!

Desfășurat în fascinanta Islanda, aproape de marginea nordică a Continentului, a XXI-a ediție a Campionatul European de Șah a adunat la start nu mai puțin de 180 de jucători, marea majoritate de calibru. Miza? Nu doar șansa unei medalii într-unul dintre cele mai prestigioase Open-uri șahiste ci și clasarea pe una dintre primele 23 de poziții care garantează prezența la Cupa Mondială de anul viitor.

România a fost reprezentată în acest an de nu mai puțin de 4 jucători, cu toții membri ai naționalei tricolore: Bogdan Deac, Constantin Lupulescu, Mircea Pârligras și David Gavrilescu. Iar șahiștii noștri nu doar că s-au ridicat la înălțimea provocării dar, prin intermediul lui Bogdan au și reușit un rezultat fantastic! 16 ani trecuseră de când România celebra titlul continental obținut de către Dieter Nisipeanu. Mai bine de un deceniu și jumătate în care suflarea șahistă aștepta o nouă performanță care să ne țină cu sufletul la gură până la finalul unui turneu de-o asemenea importanță. Și care să ne bucure, la final. Anul acesta, Bogdan Deac a demonstrat din plin că șahul românesc trăiește un moment bun, că s-a trezit din letargie și că se poate lupta cu națiuni mult mai puternice. Mărturie stă clasarea sa pe locul 4, cu 8 puncte din 11 posibile (la egalitate cu Alexei Sarana, medaliat cu bronz și la doar jumătate de punct de Alexey Demchenko, noul campion european) dar și ocazia de a încheia turneul pe prima masa, într-o rundă decisivă care i-ar fi putut aduce chiar argintul.

Deși nu a împlinit încă 20 de ani, Bogdan e de ani buni deja o certitudine pentru șahul românesc (și campionul en-titre al României), jocul prestat de marele nostru maestru din Râmnicu Vâlcea făcându-ne să ne gândim deja cu extrem de mult optimism la anii care vin și la performanțe notabile continue, atât la individual cât și alături de naționala de șah a României. Poate, cine știe, începând chiar cu Cupa Mondială, acolo unde Bogdan și-a câștigat pe drept „biletul”.

Nu putem uita nici de performanța numărului 1 al țării noastre, Constantin Lupulescu care, dincolo de cele 7 puncte obținute, a fost extrem de aproape de victorie în ultima rundă, un succes care i-ar fi adus o nouă calificare meritorie pentru Cupa Mondială. Mircea Pârligras, cu 6.5 puncte și David Gavrilescu, mezinul României, cu 6.5 puncte, merită de asemenea felicitați pentru prestații, jocul lor, uneori deosebit de solid, alteori debordant de fantezist, fiind unul de un nivel extrem de ridicat.

Bogdan, Constantin, Mircea, David, ne-ați dovedit o dată în plus că avem o mulțime de motive pentru a fi mândri de voi. Alături de noi, întreaga suflare șahistă din țara noastră. Sunteți și rămâneți exemple de urmat nu doar pentru această generație ci și pentru cele care vin din urmă. Vă felicităm și ne înclinăm. Hai România!

Click aici pentru rezultate!

Scroll to Top