A aparut cartea „Șahiștii”

„Șahiștii”, primul volum de proză scurtă românească inspirată din lumea șahului

Miercuri, 4 august 2021, în „Sala Media” a Muzeului Național al Țăranului Român din București, Șoseaua Kiseleff nr. 3, are loc între orele 18.00 și 20.00 lansarea cărții intitulate „Șahiștii. Povestiri”, publicată luna aceasta de editura Eikon.

Cartea cuprinde treizeci și două de povestiri, fiecare dintre ele reprezentând simbolic câte o figură din setul de șah cu același număr de piese. Ionuț Iamandi, autorul volumului, afirmă că firul cărții este într-adevăr șahul, dar povestirile arată „cât de multe și profunde lucruri poate spune acest joc despre condiția umană”.

În Prefața cărții, Andrei Manolescu apreciază că povestirile din acest volum „sunt universale”. „Ele își poartă cititorul din satele românești până în îndepărtata Japonie, din Europa până în America de Sud, din Egiptul Antic până în zilele noastre, din lumea celor amărâți și fără casă până în palatele șefilor de state, din zona înfruntărilor dintre pensionarii din parc până în cea a marilor turnee internaționale, din dormitoarele comune ale lagărelor de concentrare până în tunelurile de sub Zidul Berlinului sau de la bătrânii fără vârstă până la copiii minune”.

Un alt cititor al cărții în faza ei de manuscris, marele maestru internațional la șah Florin Gheorghiu, a scris: „Pentru un șahist, eșichierul este doar suprafața, doar fața văzută a jocului său; dedesubt, e viața cu zbaterile și constrângerile ei, care de multe ori ne scapă atunci când ne aventurăm în lumea șahului. Prin povestirile din cartea sa cuprinzător și inspirat intitulată „Șahiștii”, domnul Ionuț Iamandi ne oferă tocmai șansa de face acele incursiuni în geologia partidelor de șah din toate vremurile și de pe toate continentele. O lectură fascinantă, care te absoarbe fără să îți dai seama!”

La lansarea de la Muzeului Național al Țăranului Român sunt așteptați să participe nu numai amatorii de șah, sau jucătorii profesioniști, ci toți cei interesați de această nouă perspectivă literară asupra șahului și asupra oamenilor care îl practică. Pe lângă dialogul cu autorul, participanții la lansare vor putea asculta opinii despre carte expuse de marele maestru internațional Florin Gheorghiu, căruia îi este dedicată una dintre povestiri, scriitorul și criticul literar Ion Bogdan Lefter, profesor universitar la Facultatea de Litere a Universității din București, jurnalistul Andrei Manolescu, autorul prefeței volumului, editorul Valentin Ajder, directorul editurii Eikon și antreprenorul cultural Cezar Armașu, editor al revistei „Pallas Athena” și sponsor al ilustrațiilor din carte realizate de artistul plastic Adela Silvan.

Scroll to Top