La trecerea în eternitate a lui Șerban Neamțu

A devenit neștearsă amintire încă unul dintre numele care au dat aureolă șahului românesc din anii ’70-’80: antrenorul emerit Șerban-Constantin Neamțu. Născut pe data de 11 februarie 1934 în Sibiu, a avut o carieră promițătoare ca jucător, minată însă de „originea burgheză”, care l-a transformat într-un marginal al regimului socialist, condiție pe care a surmontat-o cu umorul său inoxidabil. A câștigat medalia de bronz la Campionatul Național de seniori din 1964, s-a impus în 1976 în puternicul turneu de la Satu Mare, iar în 1982 a obținut titlul de Maestru FIDE.

După 1970 s-a dedicat preponderent muncii de antrenor, pregătind echipa Medicina Timișoara, cu care a obținut nouă titluri naționale, între anii 1972 și 1984. Margareta Mureșan, jucătoarea numărul 1 a formației timișorene (din care mai făceau parte Dana Nuțu, Gertrude Baumstark, Ligia Jicman și Suzana Makai), a realizat în 1982 calificarea la Meciurile Candidatelor, sub îndrumarea lui Șerban Neamțu, rezultat pe care acesta îl aprecia ca fiind „cel mai mare succes al şahului feminin individual românesc”. Alături de antrenorul emerit Mircea Pavlov, a pregătit echipa feminină a României timp de peste un deceniu, cu performanțe extraordinare la Olimpiade: medalie de argint în 1982, medalii de bronz în 1984, 1986 și 1994.

În ultima parte a activității sale a evoluat ca jucător sub culorile echipei CSM Lugoj, stabilindu-se apoi, după 2010, în București. Competența, energia sufletească și franchețea au fost atuurile care i-au adus respectul tuturor generațiilor de iubitori ai sportului minții, figura lui Șerban Neamțu binemeritând un loc în Olimpul șahului românesc.

Înmormântarea va avea loc luni 1 februarie, ora 13, la Cimitirul „Sfântul Ilie” din Pipera-Voluntari.

Aici puteți citi un interviu din anul 2009 cu Maestrul FIDE Șerban Neamțu.