Interviurile FRSah – Marele Maestru Tiberiu Georgescu, Asistent Universitar Doctor

Asistent Universitar Doctor în Informatică Economică Tiberiu-Marian Georgescu, Mare Maestru Internațional, Campion Național al anului 2018

 

I: Tiberiu Georgescu, credem că este important să ne împărtășești încă de la inceputul acestui interviu ce calitate simți că te reprezintă cel mai bine în prezent: șahist de performanță, cadru universitar, sau specialist IT?

TG: Nu aș fi fost unde sunt astăzi dacă nu exista șahul. Iubesc să joc șah și iubesc comunitatea șahistă. Însă, în prezent, majoritatea timpului mi-l dedic predatului și activității la firma Chess Coders. Lucrez la șah în timpul liber, încerc să îmi mențin un nivel cât mai bun. În ultima vreme am lucrat în medie 10 ore pe săptămână.

I: Ca să urmăm firul cronologic, pornim cu șahul. Cum a fost începutul? În ce moment ți-ai dat seama că vrei să faci șah de performanță?

TG: Am învățat să mut piesele la 4-5 ani, ghidat de mama mea. Ulterior mi-a fost antrenor tata. La 6 ani am mers și la un club, dar acolo jucam doar de plăcere, neparticipând la competiții. La 9 ani am ajuns la Clubul Central de Șah și lucrurile s-au schimbat, am avut parte de pregătire profesionistă, colegi foarte buni și am început să joc turnee. La un an după aceea, am cucerit prima medalie la Campionatele Naționale de Juniori U10.

I: Ai fost legitimat la Clubul Central de Șah, un nume cu tradiție în special în promovarea juniorilor. Cum era atmosfera de la club, ce ne poți spune despre antrenorii cu care ai lucrat?

TG: Când vorbim de Clubul Central, vorbim de doamna Mariana Ioniță. Aceasta conduce clubul de aproximativ 20 de ani, fiind cea care a reușit și reușește în continuare să creeze un mediu propice pentru dezvoltarea șahului juvenil.

La început am lucrat cu domnul Tudor Ristea 2 ani, iar ulterior cu regretata antrenoare Mariana Duminică. Domnul Ristea m-a ajutat să fac pasul de la un copil care joacă șah de plăcere la un jucător profesionist. Antrenamentele cu acesta se concentrau pe exerciții de tactică, multe partide și chiar mini-turnee cu copii de valoare apropiată. După un an de pregătire, vedeam foarte bine tactic și eram foarte motivat la partidă.

Cu Mariana Duminică am avut ocazia să îmi rafinez jocul. Ea m-a învățat ,,să respect piesele” și să le ,,așez corect”. Dacă îndrăzneam să uit să aduc o piesă în joc eram ,,nesimțit”, pentru că nu îmi păsa de piesa respectivă 😊. Am parcurs împreună sute, poate mii de partide ale marilor maeștri (de obicei ruși), punându-mi bazele strategiei.

Mariana nu a fost pentru mine doar un antrenor, ci și un al treilea părinte, având o contribuție majoră în educația mea.

Am avut ocazia să am numeroși colegi foarte talentați, precum Cristian Chirilă, Victor Ocnărescu, Barbu Nițelea, fapt ce m-a determinat să fiu mult mai ambițios.

 

I: Având astăzi deja o experiență concludentă, cu care dintre jucatorii români ai fost apropiat și ai avut colaborări de-a lungul timpului?

TG: Am colaborat cu mulți jucători români și continui să o fac. Am început prin a lucra la 14 ani cu Vlad Jianu, care m-a ajutat să înțeleg cum gândește un campion. Lui îi datorez trecerea mea de la un junior talentat, la un jucător care emite pretenții cu seniorii profesioniști. Apoi, asupra mea și-a pus amprenta Constantin Lupulescu. A fost un privilegiu ca ani de zile să studiez șahul cu „Lupu”, cel mai bun jucător român și cu Vlad, pe care îl consider cel mai bun antrenor român (NB Chiar în această perioadă, Constantin Lupulescu lucrează cu lotul restrâns de juniori mari ai FRȘah) . De-a lungul timpului nu am ratat nicio ocazie să colaborez și cu alți jucători profesioniști. Încercam să învăț de la fiecare ceva nou, să descifrez mecanismele lor de gândire (în șah) și să le pun practică. Voi aminti câțiva dintre ei: Mircea Pârligras, Cristian Chirilă, Mihail Marin, Valentin Stoica, Cătălin Cârmaciu, Bogdan Posedaru.

I: În anul 2016 ai obținut locul 3 la Campionatul Național de seniori, apoi în anul 2018 ai devenit Campion Național. Ai elaborat, desigur, un plan pentru a parcurge drumul spre titlul național. În ce a constat acest plan?

TG: În preajma anului 2015 am început să lucrez serios la pregătirea psihologică în șah. Ca urmare, am început să joc mult mai relaxat, să mă bucur mai mult de tot ceea ce înseamnă experiența unui turneu, dar în același timp să rămân la fel de motivat.

I: Obținerea titlului de campion național este o culme foarte înaltă, mai ales când concurenți au fost șahisti „grei”, precum Andrei Istrățescu, Bogdan Deac, Mihail Marin sau Vladik Nevednichy. La acel Campionat Național din 2018 ai jucat cu mai mulți dintre favoriți, ai condus în ultimele runde și ai terminat competiția cu jumătate de punct peste urmăritori.

TG: Din punct de vedere teoretic, pregătirea mea în deschideri a fost una medie. Cu toate acestea, am compensat acest minus printr-o bună orientare în timpul partidelor. Simțeam bine adversarii, fapt ce m-a ajutat să iau decizii potrivite – să aleg bine în ce variante să intru, când să evit complicațiile și când să permit intrarea în acestea. Eram într-o formă bună, construiam foarte bine pozițiile și calculam destul de precis.

Nu în ultimul rând, starea mentală era una excelentă. La CN din 2018 ajunsesem la un nivel la care mă bucuram de joc chiar și în cele mai dificile momente din partide.

I: Privind retrospectiv, ce ai schimba în pregătirea anterioară pentru a fi obținut rezultate de vârf chiar mai devreme în decursul carierei tale?

TG: Câteva dintre lucrurile pe care le-aș fi putut face mai bine:

 • Să lucrez la pregătirea psihologică mai timpuriu și eventual cu un expert
 • Să am un plan de pregătire mult mai organizat
 • Să particip la mai multe competiții puternice
 • Să particip la mai multe stagii de pregătire

I: Legat de studiile urmate, cum a apărut interesul pentru facultatea pe care ai absolvit-o?

TG: Perioada alegerii universității a coincis cu un an cu rezultate șahiste modeste. La 18 ani eram departe de ceea ce visam (titlul de mare maestru) și nu reușisem să cuceresc nici măcar titlul de maestru internațional. În acest context, am ales Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică din cadrul ASE, unde programul îmi permitea să mă pregătesc în continuare la șah, dar îmi oferea și o alternativă – o carieră în IT.

I: Pentru tinerii noștri cititori, te rugăm sa enumeri activitățile mai deosebite desfășurate în perioada studiilor universitare.

TG: La facultate am fost un student mediu, participam la seminare, îmi făceam temele și proiectele. Cu toate acestea, rar m-am implicat mai mult decât necesarul, pentru că visele mele erau încă legate de șah, iar timpul liber îl dedicam pregătirii. Nu am avut niciodată o restanță, pentru un motiv simplu – în timpul sesiunii de restanțe avea loc FISCA, competiție de la care nu puteam lipsi 😊

În timpul studiilor de masterat, perspectiva mea s-a schimbat. Am început să mă implic mult mai mult în activitățile academice și chiar să mă angajez part-time într-un Proiect European implementat în ASE.

Odată cu studiile doctorale am început să predau. Eram deosebit de motivat să văd studenții cum progresează sub îndrumarea mea. Pe tot parcursul doctoratului am avut numeroase activități în scopul cercetării precum participări la conferințe, publicarea de articole, publicarea unui manual sau elaborarea tezei de doctorat.

I: Cum ți-ai conturat planurile de viitor în timpul facultății? Ai întâlnit profesori remarcabili la ASE care ți-au influențat parcursul ulterior?

TG: Într-adevăr, am avut ocazia să învăț de la profesori remarcabili, cu care am șansa să fiu acum coleg. Principalul motiv pentru care am ales să continui să lucrez în ASE a fost legat de colectivul de profesori. Pe lângă nivelul înalt de pregătire și inteligența deosebită, am remarcat o dorință comună de a construi și de a împinge societatea către evoluție.

Profesorul care a avut cel mai mare impact asupra mea este Răzvan Bologa, un om cu o minte sclipitoare. Dumnealui este persoana care m-a convins să mă înscriu la studiile doctorale și mi-a oferit ocazia să predau în ASE. De asemenea mi-a trezit interesul pentru cercetare, iar ulterior pentru antreprenoriat. Este un om extraordinar care încă de când m-a cunoscut a crezut în potențialul meu și m-a susținut permanent.

I: Merită menționat, nu știm câți iubitori ai șahului cunosc, dar după încheierea studiilor de masterat, ai decis să dedici un an șahului, având un obiectiv foarte înalt.

TG: Mi-am dorit foarte mult să devin mare maestru și am fost dispus să fac orice era necesar în acest sens. Părinții m-au înțeles și m-au sprijinit moral și financiar pe parcursul anului respectiv. Au fost reticenți inițial, dar după ce am început perioada de pregătire au început să creadă și ei. Programul meu zilnic era următorul: 8 ore de șah, 1-2 ore de pregătire fizică, 1-2 ore de activități conexe care m-ar putea ajuta la șah, de regulă activități de dezvoltare personală. Volumul mare de muncă m-a ajutat în două moduri: (1) am început să înțeleg șahul la un nivel mult mai bun și (2) la turnee eram extrem de motivat să câștig.

I: Ca tânăr cadru didactic (Tiberiu Georgescu va împlini 30 de ani în februarie), cum îi vezi astăzi pe studenți, ce este diferit față de generația voastră de acum un deceniu? Iar dintr-o perspectivă mai largă, care crezi ca sunt principalele părți bune si părți slabe ale invățământului superior din România?

TG: Consider că actualii studenți au o înclinație mai mare către antreprenoriat. Când eram student, marea majoritate a colegilor mei își doreau să își găsească un loc de muncă și să urmeze un traseu profesional clasic. De asemenea, cred că studenții au în prezent mai multe oportunități. Aceștia pot ușor să ia contact cu oameni de succes, să fie implicați în proiecte interesante și să acumuleze experiențe valoroase la vârste relativ fragede.

În prezent, instituțiile de învățământ superior au dificila sarcină de a pregăti tineri pentru locuri de muncă încă neinventate. Consider că universitatea noastră a reușit să se adapteze foarte bine la cerințele și necesitățile studenților, identificând noile domenii cheie și informațiile esențiale și încorporându-le într-o curriculă modernă.

I: Credem că ar fi util să ne împărtășești câteva argumente ca un tânăr să studieze la ASE și ce este diferit față de alte universități, ce oportunități există?

TG: Academia de Studii Economice din București este o universitate de prestigiu care a generat numeroși specialiști în domeniile cheie ale societății. Câteva dintre elementele prin care se remarcă ASE:

 • Este cotată drept cea mai bună universitate din țară în clasamentul Times Higher Education World University 2021
 • Angajatorii apreciază absolvenții ASE-ului, aceștia găsindu-și ușor un loc de muncă  Planurile de studii sunt moderne, adaptate la cerințele pieței muncii  Universitatea oferă studenților numeroase oportunități extra-curriculare.

I: Să ne imaginăm că ți-ar sta în putere: ce ai schimba, ce ai face în mediul universitar din țara noastră pentru a-i ridica nivelul calitativ?

TG: În primul rând, consider esențială creșterea investițiilor în modernizarea sălilor de curs/seminar. De asemenea, aș căuta metode de a-i motiva pe studenți să studieze mai mult și să fie mai activi. Nu în ultimul rând, aș încerca o colaborare și mai strânsă cu mediul privat. Toate acestea sunt direcții pe care universitatea noastră le are în vedere.

Totodată, consider că șahul este un instrument de dezvoltare al inteligenței foarte util și ușor de implementat și consider că în ultimii ani s-au făcut progrese importante legate de practicarea șahului în școli.

I: Ar fi de interes pentru cititorii noștri să afle câte ceva din activitatea ta din domeniul programării, ce produse ai făcut și la ce proiecte lucrezi?

TG: Cel mai important rezultat din cariera de cercetare în domeniul IT îl reprezintă câștigarea prestigiosului trofeu Patriot Fest la ediția din anul 2018.

În prezent activitatea mea din IT se concentrează în jurul companiei Chess Coders, fondată în anul 2018 alături de alți doi șahiști: Bogdan Posedaru și Victor Ocnărescu. Am dezvoltat împreună numeroase aplicații web, website-uri de prezentare, magazine online sau platforme de e-learning.

Pe lângă soluțiile dezvoltate pentru clienți și parteneri, avem și două produse proprii:

 • O platformă de gestiune și organizare a turneelor disponibilă la chessplanner.com
 • O platformă de antrenament online (dezvoltată în parteneriat cu International Chess Club) –echess.chesscoders.com

Cea din urmă permite crearea de lecții și teste online, jocul contra computerului, gestiunea elevilor și a antrenorilor, iar la începutul acestui an vom integra și un modul de videoconferință direct în platformă.

I: În finalul interviului revenim la șah: o apariție remarcabilă în peisajul șahistic autohton în a doua parte a anului trecut este echipa de șah a ASE-ului, ceea ce poate fi și un exemplu și pentru alte centre universitare.

TG: CSU ,,ASE” București este un club tânăr, având activitate începând cu anul 2020. În prezent, eu mă ocup de gestionarea secției de șah. Pe lângă șah, mai există 3 secții: fotbaltenis, volei și eSports. Ne concentrăm pe studenții universității, alături de care încercăm să aducem jucători de top. Toate acestea au fost posibile datorită eforturilor conducerii Academiei de Studii Economice din București, precum și a altor profesori din universitate, oameni care și-au dorit să construim ceva frumos.

De asemenea, am fost plăcut surprins să observ deschiderea cu care a fost primit CSU ,,ASE” București de către comunitatea șahistă. Am fost ajutați de mai multe cluburi prin transferul/împrumutul unor jucători importanți, cluburi care au pus interesul jucătorilor și al dezvoltării șahului în general în fața celui personal.

Anul 2020 a fost unul peste așteptări, reușind o serie de rezultate remarcabile:

 • Locul II- Cupa României la șah rapid-Feminin
 • Locul II-Cupa României la șah blitz-Feminin
 • Calificarea în Divizia A de pe locul I-șah clasic
 • Locul III-Campionatul Național de dezlegări de probleme și studii
 • Locul V-Campionatul European de șah-Corporate
 • Locul VIII-International University Chess Cup

 

I: Acum fiind familiarizați cu ambițiile tale înalte, desigur că ți-ai stabilit și niste obiective deosebite pentru echipa de șah.

TG: Am trasat o serie de obiective alături de planul de realizare a acestora, însă nu putem să le împărtășim deocamdată. Anul 2021 a început prin transferul celui mai bun jucător român: Constantin Lupulescu, consider că asta spune tot 😊.

I: Șahist, cadru didactic, IT-ist – cum te vezi în aceste ipostaze peste 10 ani? Si tot în anul 2031, te vezi trăind emoții de părinte la Campionatele Naționale de juniori 😊?

TG: Șahul rămâne în sufletul meu și voi fi mereu fericit să fiu parte din acest sport. Orice activitate legată de șah este o celebrare pentru mine. Voi continua să fiu și profesor, îmi place foarte mult să îndrum alți oameni. Legat de domeniul IT, cel mai probabil voi continua activitatea de cercetare și mă voi axa mai degrabă pe antreprenoriat decât pe dezvoltare software.

Da, cu siguranță, dacă voi avea copil îl voi încuraja să joace șah. Însă, va fi alegerea lui dacă îmi va călca pe urme sau va prefera alte activități.

 

Interviu realizat de Ion Șerban Dobronăuțeanu, ianuarie 2021.