A plecat dintre noi Gertrude Baumstark

Într-o solitudine ce a caracterizat-o întreaga viață, s-a stins cea care a fost maestra internațională Gertrude Baumstark, nume de referință al unei perioade glorioase pentru șahul feminin românesc. Născută la 21 mai 1941 în Timișoara, Gertrude Baumstark cunoaște consacrarea la clubul local Medicina, sub culorile căruia câștigă aurul național pe echipe în 1967, an în care devine și campioană națională de senioare (după un baraj cu Margareta Teodorescu), performanță individuală pe care o repetă în puternica finală din 1981 (la care se mai adaugă alte șapte clasări pe podium). Selecționată în echipa reprezentativă a României, participă la cinci Olimpiade între anii 1969 și 1980, contribuind la câștigarea medaliilor de argint pentru țara noastră în 1972 și 1974; de asemenea, a obținut și un argint olimpic individual la masa 2, în 1978 (după Nona Gaprindașvili).

În paralel cu o susținută activitate profesională în domeniul științelor exacte, Gertrude Baumstark și-a îmbogățit permanent palmaresul, în care figurează la loc de cinste participarea la patru turnee interzonale (într-o companie selectă), ca și câștigarea concursurilor de la Sofia (1968), Ohrid (1971) și Lublin (1974), rezultate care i-au adus, de justețe, titlul de maestră emerită a sportului. Panoplia de performanțe naționale i-a fost completată de titlul feminin la șah prin corespondență (ediția 1962-1965), precum și de câștigarea Campionatului Universitar al României în 1969.

După o ultimă apariție în cadrul formației Medicina Timișoara în 1997, Gertrude Baumstark și-a urmat mama în Germania, țară unde, în perioada 2004-2013, a evoluat sporadic în divizia secundă pe echipe. Prin trecerea în neființă a marii jucătoare, dispare un simbol a ceea ce înseamnă o viață dedicată cu religiozitate unei singure pasiuni: lumea abstractă a calculelor matematice și șahiste.