Campionatul Mondial Scolar de Sah la final – Iasi 2012

Campionatul Mondial de Sah Scolar a ajuns la final. Dupa aproape doi ani de munca si sperante, Federatia Romana de Sah impreuna cu Asociatia Judeteana de Sah Iasi au reusit sa organizeze cea mai importanta competitie sahistica scolara la nivel mondial.

Album foto Festivitatea de premiere »

Au participat peste 500 de copii de pe 4 continente. Numarul lor putea fi mai mare insa cateva probleme de ultim moment (delegatia Boliviei a pierdut avionul, cateva tari nu au primit visa pentru spatiul european etc) a facut sa avem la start 36 tari, un record in aceasta competitie, comparand mai ales cu editia din 2011, din Cracovia cand au fost 345 jucatori din 27 de tari. Invitatii nostri de onoare au observat aceasta imbunatatire fiind surprinsi de mai ales de numarul de participanti ; mentionam aici pe d-l Director Executiv al FIDE – David Jarrett, presedintele ISCU Alexander Kostyev, marea maestra internationala Elisabeta Polihroniade, Ion Dobronauteanu – vicepresedinte Federatiei Europene de Sah.

Federatia Romana de Sah

Doua mari plusuri pentru Campionatul Mondial organizat in Iasi sunt festivitatile de deschidere – in Piata Unirii si decernarea premiilor care au fost peste asteptarile tuturor invitatiilor.

Multumim pe aceasta cale tuturor colaboratorilor nostri, dar in special Primariei Iasi si domnului primar Gheorghe Nichita care s-a implicat foarte mult in organizarea acestui campionat, din toate punctele de vedere (imagine, logistica, premii etc.), fara acest sprijin, organizarea si buna desfasurare a campionatului avand cu siguranta de suferit. Dar, in conditiile actuale, toti participantii au fost foarte multumiti, incantati de oras, in ciuda lucrarilor de modernizare promitand ca vor reveni in Romania si in capitala moldova ori de cate ori vor avea ocazia. In plus, mai multi oameni de afaceri din Asia, insotitori ai delegatiilor, doresc sa stabileasca relatii cu firmele romanesti pentru creearea unor colaborari, in special pe industria medicamentelor, lemnului si vinului.

Ce urmeaza? In 2013, incepand cu 21 aprilie pana pe 30, Iasul va organiza Campionatul Mondial de Amatori una dintre cele mai importante competitii mondiale si de unde avem o amintire foarte frumoasa din 2009 cand sportivul iesean Stefan Parlog a castigat titlul suprem, in Salonic – Grecia.

Federatia Romana de Sah

Rezultatele competitei, imagini foto si video, rezultatele la campionatul de blitz precum si multe alte informatii le gasiti pe: www.wscc2012.rowww.frsah.rowww.ajsiasi.ro.

Un moment important este si clasamentul pe natiuni unde Rusia a ocupat primul loc, Kazahstan pe locul 2, iar pe 3 Romania, la egalitate de puncte cu Turcia si Azerbaijan.