Şah în Parlamentul European

Parlamentul European a demarat astăzi, 30.11.2011, procedura oficială de aprobare a programului “Şahul în şcoală”.

Un grup de europarlamentari din mai multe state membre a redactat Declaraţia scrisă nr. 50/2011 (vezi declaraţia) referitoare la implementarea programului “Şahul în şcoală” în sistemul de învaţământ din UE.

Având în vedere că practicarea şahului aduce numeroase beneficii copiilor, faptul că acesta este un sport accesibil tuturor grupelor sociale, documentul invită Comisia Europeana şi statele membre să sprijine programul “Şahul în instituţiile de învăţământ”. Procedura de colectare a semnăturilor parlamentarilor începe de astăzi 30.11.2011 şi durează până la 15.03.2012, iar pentru a fi aprobată sunt necesare semnăturile a jumătate plus unu din totalul europarlamentarilor. Această iniţiativă este susţinută şi de un număr de europarlamentari români care au participat la lansarea programului, dintre care domnii Cătălin-Sorin Ivan, Cristian Silviu Buşoi, Iosif Matula, Csaba Sogor.

Programul “Şahul în şcoală” este realizat împreună cu Federaţia Europeană de Şah (European Chess Union) şi de Fundaţia Kasparov Europa (Kasparov Chess Foundation Europe).

Constantin Dumitriu
Preşedinte F.R.Şah